Delta informerer
Utgave 3 – 1. september 2022

Årsturnus: Viktig med god involvering av tillitsvalgte og ansatte

Bruk av årsturnus i helse- og omsorgstjenestene er blitt mer og mer vanlig. I Delta er vi positive til å ta i bruk årsturnus, men vår erfaring er at det er viktig med god involvering av tillitsvalgte og ansatte for at årsturnus skal fungere godt på arbeidsplassen.

Irmelin Stødle

Spesialrådgiver, Deltas arbeidslivsavdeling

Irmelin Stødle er spesialrådgiver i Deltas arbeidslivsavdeling og jobber med forhandlinger og forvaltning av ulike tariffavtaler, samt rådgivning i arbeidslivsrelaterte spørsmål. Arbeidstid er et av hennes hovedområder.

Hvorfor er årsturnus bra?

Irmelin Stødle

Foto: stock.adobe.com

En årsturnus kan ta høyde for perioder med høyere aktivitet enn normalt, men også til perioder med lavere aktivitet, som for eksempel ferieperioder og høytider. Bruk av årsturnus i tjenesten kan derfor gjøre det enklere å planlegge langsiktig og styre aktivitet og bemanning ut fra faktiske behov i tjenesten. Dette kan virke positivt på både ressurs- og økonomistyringen i virksomheten.

Det vi også erfarer ved bruk av årsturnus, er at ansattes behov og ønsker for plassering av vakter, fritid og ferie i større grad kan tas hensyn til og oppfylles. Ønske om å jobbe mer en periode for så å ha en lenger friperiode er lettere å få til i en årsturnus enn i en tradisjonell turnus.

«Så hva er egentlig årsturnus, og hva er det som er bra med den? Hva kan det være fint for deg å være klar over når det gjelder innføring, og hvilke ulemper børdu kjenne til?»

Det å oppleve at du kan påvirke egen arbeidstid, gjør noe med trivsel og tilhørighet på arbeidsplassen. Forutsigbarhet for når du skal være på jobb gir økt trygghet og trivsel både for ansatte og brukere av tjenesten, noe som i seg selv vil være positivt for arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. I tillegg har årsturnus noen andre fordeler:

Mer heltid og mindre vikarer

Vi vet at deltid er utbredt i helse- og omsorgstjenestene. Årsaken til dette er sammensatt, men her har årsturnus vist seg å være et godt verktøy for mer heltid og økte stillingsstørrelser. Når bemanningen planlegges for et helt år og alt kjent fravær legges inn på forhånd, gir dette en mer helhetlig oversikt over bemanningsbehovet. Ledige vakter blir kjent i forkant og gjør det mulig å kunne slå sammen mindre stillinger for å tilby deltidsansatte utvidet stillingsstørrelse, eller mulighet for en hel stilling. For tjenesten er dette verdifullt, fordi arbeidsgiver får ansatte som allerede er kjent på arbeidsplassen. Man kan sikre rett kompetanse til enhver tid med faste ansatte i stedet for å bruke vikarer.

Flere faste ansatte i hele og større stillinger gjør også at kvaliteten blir bedre. Både ansatte og de som mottar tjenester får færre kollegaer og personer å forholde seg til.

Vi vet videre at færre ansatte og økt nærvær kan gi lavere fravær. Ofte brukes det mye ressurser og tid på å fylle vikar- og kompetansebehov i tradisjonelle turnuser. Ved bruk av årsturnus kan denne tiden bli frigjort til andre oppgaver.

Til sammen er fordelene ved årsturnus faktorer som kan være bra for arbeidsmiljøet og trivselen for ansatte.

Hva er en årsturnus?

Mens en vanlig turnusplan normalt planlegges over et gitt antall uker, ofte 6 eller 8, for deretter å rullere gjennom året, så er årsturnus en ikke-rullerende turnusplan som strekker seg over 52 uker. All arbeidstid og fritid for de ansatte planlegges og settes inn i årsturnusplanen for ett år frem i tid.

Dette betyr at alle ansattes arbeidsdager, feriedager og fridager, også for høytider, planlegges og settes inn i planen. Det samme gjøres med kjent eller planlagt fravær, eventuelle permisjoner, tid til kompetanseheving, samt kurs eller lignende for hele året, for dem som er omfattet av årsturnusen.

Med årsturnus planlegger man altså ansattes arbeidstid og bemanningsbehov i tjenesten for et helt år om gangen.

Farvel til ferie- og høytidsturnuser

En annen ting er at man ved bruk av årsturnus ikke vil ha behov for egne ferie- og høytidsturnuser. Vi vet at utarbeidelse av høytidsturnuser ofte er tidkrevende prosesser, og det er som regel mange ønsker og hensyn som skal tas.

I en årsturnus planlegges arbeidet i ferie og høytider på forhånd. De ansatte vet akkurat når de skal jobbe og når de har fri. Det å faktisk vite at du i år skal jobbe i julen kan være lettere å forholde seg til når du vet det på forhånd, og får planlagt i god tid. Det kan også være slik at en kan få helt fri i noen høytidsperioder, fordi man jobber mer i andre. Når all bemanning for hele året blir lagt på forhånd, frigjør dette ressurser for både ledere og tillitsvalgte som normalt ville ha brukt tid på å bli enig om en eller flere ferie- og høytidsturnuser i løpet av året.

Men er det bare fordeler?

Årsturnus er selvsagt ikke bare rosenrødt og positivt, det finnes også utfordringer. Men Deltas erfaring er at disse langt på vei kan motvirkes med gode prosesser.

For eksempel vet vi at det kan være utfordrende å planlegge alle variasjoner som kan oppstå. En god og realistisk oversikt over arbeidstopper og roligere perioder er helt avgjørende for at årsturnus skal fungere. Derfor er det viktig at man før oppstart av en årsturnus har en grundig gjennomgang av hvilke aktiviteter som må, og skal gjennomføres på arbeidsplassen. Både hvert døgn, hver uke og måned gjennom året. I tillegg må ansattes behov og ønsker for arbeid og fritid kartlegges, slik at de kan tas hensyn til. Gode prosesser hvor ansatte involveres i dette arbeidet er viktig slik at man får til et godt samarbeid og finner de beste løsningene for både ansatte og arbeidsplassen.

Å starte opp med årsturnus kan oppleves utfordrende for ansatte. Det er vanskelig å planlegge ferie, fritid og høytider et helt år i forveien. I tillegg vil man ikke på forhånd kunne vite hvordan for eksempel intensive arbeidsperioder oppleves. Her er det viktig med godt samarbeid og delaktighet fra de ansattes side. Innføring av årsturnus innebærer at man må trolig tenke litt nytt, og det vil sannsynligvis kreve evne til omstilling både fra både ansatte, ledere og tillitsvalgte.

Oppsummering

Deltas erfaring er at det kan ta litt tid å få årsturnus til å fungere. Det er gjerne det første året som er mest utfordrende. De som lykkes, trekker frem økt heltid og større stillinger, samt den positive effekten av at ansatte får påvirke egen arbeidstid som det beste med årsturnus.