Nyheter
Utgave 3 – 1. september 2022

Bekymringene for bestefaren ble til appen MinMemoria

– Jeg så hvor viktig det er at vi som pårørende kan formidle historier

– Det var en lang vei å gå fra SMS til App, forteller gründeren bak MinMemoria, Johanne Viksaas.

Foto: MinMemoria

Hjemme i Bodø var Johanne Viksaas vant til å ha kontakt med bestefar nesten hver dag. Derfor var det med en klump av dårlig samvittighet at hun dro sørover for å studere i Fredrikstad. I det siste hadde han flyttet til et sykehjem, og blitt vanskeligere å kommunisere med. Så hun lurte veldig, vil de ansatte der ta seg tid til å prate, og vet de hva de skal prate om?

Hun skrev ned noen stikkord på mobilen for å dele, som at bestefar liker å prate om fotball og om krigen. Og da pleierne ga uttrykk for at innspillene var verdifulle, forstod hun at her kunne det være et udekket behov.

– Jeg så hvor viktig det er at vi som pårørende kan formidle historier, forteller Viksaas, som hadde et godt utgangspunkt for å jobbe videre med ideen.

Hun studerte innovasjon og prosjektledelse innen velferdsteknologi, en utdanning som nettopp handler om å sette gode ideer ut i live. Dette var i 2014, under det siste året. Snart skulle hun i gang med bacheloroppgaven. Med noen enkle skisser til en app, vant hun en konkurranse. Premien var et opphold på en entreprenørskapsskole i Boston, USA. Der fikk hun flere gode tilbakemeldinger på ideen, og etterpå hjelp av Innovasjon Norge til å ta den enda et steg videre.

Under bacheloroppgaven fikk hun testet ut en enkel demo av det som siden skulle bli til MinMemoria. Tilbakemeldingen fra fire beboere, deres pårørende og de ansatte ved et sykehjem i Bodø gjorde at hun våget å satse på å bli grunder.

Tanken bak MinMemoria er å få mer ut av tiden man allerede er sammen, ifølge gründer Johanne Viksaas (til høyre).

Foto: MinMemoria

Foto: MinMemoria

Følger familie og venner

Allerede året etter ble en app tilgjengelig på markedet. I 2021 ble MinMemoria en del av VilMer. Det er en sammenslutning av flere bedrifter som leverer pakker av tjenester til kommuner, innen personsentrert omsorg og sosial velferdsteknologi.

Å kartlegge livshistorien til beboerne, er jo noe mange sykehjem driver med allerede. Fordelen med en app at kartleggingsjobben blir enklere, ifølge Viksaas. Dessuten kan denne tjenesten brukes til å følge med på hva som skjer med familie og venner i dag, og hvor som helst i verden, i form av små hverdagsglimt, hilsener og annet som familien ønsker å dele.

– Vi ønsker noe som er mer levende enn et skjema, og at hele familien kan bidra, sier Viksaas, som har utviklet den tjenesten hun selv savnet som student.

De ansatte på sykehjemmet har tilgang til informasjon om sine beboere via et nettbrett. Den første siden gir kort bakgrunnsinfo, blant annet om interesser og familie. Den er lett tilgjengelig, og kan være til hjelp for nye pleiere som raskt trenger å bygge en relasjon, som nyansatte, studenter eller elever.

… Og motsatt

Appen fungerer også motsatt vei.

Pleiere kan bidra til å holde pårørende oppdatert.

– En ting som jeg synes er noe av det fineste med MinMemoria, er at ansatte kan dele det som skjer av aktiviteter og formidle den innsatsen man gjør til familien. Det er en tilbakemelding som vi ofte hører, sier Viksaas

Men blir det ikke mer jobb for de ansatte med en sånn tjeneste?

Nei, det skal ikke ta mer tid. Tanken er at man skal få mer ut av tiden man allerede er sammen personen, svarer Viksaas.

– Man trenger ikke å ha med nettbrettet overalt. Det holder å ha kunnskapen, for eksempel for å kunne forebygge uro, utdyper hun.

Det er noen kommuner som setter MinMemoria i tiltaksplanen til den enkelte beboer. De gjør det til en aktivitet å se på bilder, eller sende hilsen til familien. Viksaas er opptatt av at appen ikke skal bli til «enda et nytt prosjekt». Så når tjenesten innføres på nye steder, jobber de for at den skal innlemmes i allerede eksisterende rutiner. I den forbindelse innføres også personvernrutiner for ansatte og pårørende. Blant annet skal verken medisinsk informasjon eller andre sensitive opplysninger deles gjennom appen.

I femti kommuner

VilMer har avtale med over 80 kommuner i Norge, samt noen i Sverige og Danmark. For tiden benyttes MinMemoria i 50 kommuner i Norge, og 2 kommuner i Sverige. Appen er først og fremst utviklet med tanke på sykehjem, men den kan også benyttes av hjemmetjenesten, besøksvenner og andre i kommunen.