Delta informerer
Utgave 3 – 1. september 2022

Årets lønnsoppgjør ble enda vanskeligere enn forventet

Prisveksten er blitt mye høyere enn det som ble lagt til grunn når lønnsoppgjøret startet. Dette handler om strøm- og matpriser som har løpt løpsk.

Tekst:
Merete Norheim Morken

Forhandlingssjef i Delta

Merete Norheim Morken

Forrige gang jeg skrev om årets lønnsoppgjør i Helsefagarbeideren, var tidlig i februar. Dette var før lønnsforhandlingene startet og før krigen i Ukraina var et faktum. Vi visste allerede da at vi stod overfor et krevende tariffoppgjør, men krigen og usikkerheten om hvordan denne ville påvirke norsk økonomi, gjorde årets lønnsoppgjør enda vanskeligere enn forventet.

Deltas krav: reallønnsvekst

Deltas hovedkrav var likevel reallønnsvekst for medlemmene. Det betyr at lønnsveksten måtte ende opp med å være større enn prisveksten. I tillegg hadde vi en prioritering av bedre tillegg for ubekvem arbeidstid som kveld/natt og helg samt tariffbestemmelser som legger til rette for kompetanseutvikling og riktig bruk av kompetanse i sykehus og kommuner.

Den økonomiske rammen

Prisvekstprognosen for 2022 som ble lagt til grunn for tariffoppgjøret, var 3,3 prosent. Frontfaget (konkurranseutsatt industri), som forhandler først, endte opp med en økonomisk ramme på 3,7 prosent.

De store offentlige oppgjørene startet i april, og hadde forhandlingsfrist natt til 1. mai. Vi krevde en høyere lønnsvekst enn frontfaget som en følge av medlemmene i offentlig sektorer har hatt en dårligere lønnsutvikling enn privat sektor de to siste årene.

Avstanden mellom partene var stor. Vi forstod raskt at vi måtte få hjelp av Riksmekleren om vi skulle ha håp om å komme i mål. Etter en krevende mekling som gikk nærmere et døgn på overtid, ble det løsning for Delta og YS i kommunesektoren.

Den økonomiske rammen, altså lønnsveksten, var beregnet til 3,84 prosent. I etterkant av oppgjørene i kommunal sektor var det sykehusene sin tur, og her ble det forhandlingsløsning uten å måtte gå veien om mekling.

Høyere enn frontfaget

Delta fikk gjennomslag for en litt høyere lønnsramme enn frontfaget for alle våre grupper i både kommuner og sykehus, og med dette tok vi igjen noe av etterslepet fra 2021. Om prisvekstanslaget som ble lagt til grunn for oppgjøret slo til, ville det også gi reallønnsvekst/økt kjøpekraft for medlemmene.

Merk at en kostnadsramme i et lønnsoppgjør er et gjennomsnittstall som innebærer at noe vil få noe mer enn 3, 84 prosent og andre får noe mindre enn 3, 84 prosent. Noe er også disponert på forhånd gjennom det vi vi kaller overheng og glidning. Dette er blant annet penger arbeidstakerne får i år, men som er avtalt året før.

Økt ubekvemstillegg

Tariffoppgjøret i kommuner og sykehus ble et oppgjør som blant annet prioriterer helsefagarbeidere, og da spesielt helsefagarbeidere som jobber turnus, ettersom ubekvemtilleggene ble økt. Og mens Delta endelig fikk gjennomslag for nattillegg hele nattevakten i sykehusene, ble det i KS avtalt høyere tillegg når man jobber natt enn kveld. Også dette har lenge vært et viktig Delta krav. Også begynnerlønnen i kommunesektoren får et solid løft. Nå vil en nyutdannet helsefagarbeider få 25 300 mer i årslønn. Det skal bidra til å sikre rekrutteringen av viktig kompetanse.

Høy prisvekst

Samtidig ser vi nå at prisveksten er blitt mye høyere enn det som ble lagt til grunn når lønnsoppgjøret startet. Dette handler om strøm- og matpriser som har løpt løpsk, i hovedsak som en følge av krigen i Ukraina. Konsekvensen er nok et år med nedgang i kjøpekraft for alle arbeidstakerne i Norge, noe som vil påvirke våre krav inn i neste års tariffoppgjør. Arbeidet med å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår for helsefagarbeidere og andre av Deltas viktige medlemsgrupper, er et kontinuerlig arbeid og fortsetter i de fremtidige tariffoppgjørene.