Nyheter
Utgave 4 – 24. november 2022

Kaller Pandus for en lykkepille

Benedichte Svevad bidrar som frivillig på sykehjem i Ringsaker, Løten og Elverum. Det har blitt beskrevet av helsepersonell at beboerne nærmest står i kø når de vet at Benedichte og Pandus er på vei.

Tekst og foto:
Helene Marie Sveløkken Palsrud Vilmer

– Når vi er på besøk legger jeg Pandus på fanget til folk. Det er akkurat som om han skjønner at de trenger å ha ham der, han ligger helt rolig på fanget og lar dem klappe seg. Det er så koselig. Du ser at folk blir så glade, og man får i gang en veldig god samtale. Det å treffe katten vekker gjerne gamle minner, som det er koselig å fortelle om, sier hun.

Benedichte Svevad jobber som sykepleier i hjemmesykepleien. For øyeblikket er hun i foreldrepermisjon, men det stopper henne ikke i å fortsette å gjøre en innsats for å påvirke hverdagen til de eldre positivt.

Frivillig sammen med katten

Tilbake i 2019 meldte Benedichte seg i den digitale frivillighetsplattformen VilMer Opplevelser. Her kan helsepersonell ved omsorgstjenester avtale besøk og aktiviteter med frivillige i lokalsamfunnet. Siden den gang har hun jevnlig kommet på besøk med skogkatten sin Pandus og på barselbesøk med sin førstefødte.

Da sykehjemsdørene var stengte under den første sommeren med korona sendte hun inn digitale hilsener med barn og dyr til sykehjemmet. Og nå er hun igjen på barselbesøk med nummer to, Pondus og har i tillegg planer om å ta med hunden sin på besøkshund-kurs, for å ha med han også.

Trenger flere frivillige

Benedichte sitter både med perspektivet som frivillig og som sykepleier, og mener det er viktig både å oppfordre flere til å melde seg som frivillig i lokalsamfunnet og at lokale tjenester i eldreomsorgen benytter seg av frivilligheten. På denne måten vil både brukere og beboere kunne oppleve mer av det de interesserer seg for, høyere livskvalitet og flere gode øyeblikk i livets siste fase.