Jeg jobber fulltid, men ikke fulle dager
Ville ansatte i mannsdominerte bransjer ha godtatt en ekstra arbeidsdag hver sjette uke?
Så lenge Annette Drage har jobbet i hjemmetjenesten har hun startet dagvaktene kvart på åtte og sluttet kvart på tre. Det er seks og halv times arbeidsdag, lunsjen fraregnet. Det er ikke en full dag.
– Det hadde kostet oss så lite å jobbe 45 minutter ekstra, sier Drage.
Mens det svir å jobbe en ekstra dag hver sjette uke for å få full stilling.
Hadde Annette Drage og hennes kolleger hatt fulle dager så hadde en seksukers turnus bestått av 29 vakter, ikke 30 vakter som den gjør i dag.
– Det er veldig surt å miste den fridagen, synes hun.
Og slik har det vært helt siden Annette Drage startet i hjemmetjenesten for 25 år siden.
Hun har tatt saken opp med tillitsvalgt og med arbeidsgiver, og har kolleger med på at det vil være en viktig forbedring å få fulle dager. Men å endre vaktlengden virker å være veldig vanskelig. Da trengs økte budsjettmidler, får hun vite.
Likevel må noe gjøres framover. Å sørge for gode turnuser er viktig for at helsefagarbeidere skal orke å stå lenger i arbeidslivet, og for å rekruttere nye folk. Om arbeidsgiver hadde gitt dem det som er en selvfølge i de fleste andre bransjer i Norge, så ville de ansatte ha opplevd å bli satt pris på for å gjøre en god jobb.
– Det hadde gjort så mye for oss, sier hun.
Den fridagen hun ikke får
Tidligere har hun ikke hatt lyst til å snakke så høyt om det utad. Det er noe som påvirker henne negativt. Hun blir stresset av å tenke på den fridagen hun ikke får, og har tidligere valgt å la den kampen ligge.
Nå tar hun bladet fra munnen.
– Dette er typisk for kvinnedominerte yrker. Jeg er sikker på at menn aldri ville ha godtatt det.
I de fleste bransjer er det en selvfølge å få jobbe fulle dager.
– Hva skal til for å gjøre noe med det, tror du?
– Jeg kommer til å ta det opp hver gang vi skal ha nye turnuser. Ta det opp, igjen og igjen, få det inn i protokollene, sier hun.
– Sykehjemmene i kommunen klarer å ordne turnuser så de jobber fulle dager. Når de får det til, så kan det ikke være så vanskelig.
– Vi kvinner må tenke som menn, for det er likestillingsspørsmål også. lll
«Det er veldig surt å miste den fridagen »