Forbundslederen
Utgave 4 – 24. november 2022

«Nød lærer naken kvinne å spinne» sies det, og nå ser vi det i praksis

Helseforetakene har endelig satt fart på arbeidet med å få helsefagarbeidere tilbake i sykehus.

Jette Dyrnes

Leder av Helsefagarbeidere i Delta

Ukene går fort på høsten, til tross for litt mørke dager og kvelder. Det hyggeligste med «mørketiden» er all kos med stearinlys på bordet og flammer i peisen.

Skyhøy kvalitet på deltakerne under yrkes-NM

Vi har, i samarbeid med andre fagforeninger, gjennomført Norgesmesterskapet i helsearbeiderfaget i oktober, med lokasjon Kristiansand. Vår egen Helene Berg Johansen, styremedlem og representant fra region nord, var i dommerteamet. Kvaliteten på deltagerne var skyhøy, så dommerne hadde en særs krevende jobb for å skille dem fra hverandre. Men den heldige og dyktige vinneren ble Emma Straub fra Trondheim. Hun er førsteårslærling og kun 18 år. Hennes kunnskap og ferdigheter innenfor helsearbeiderfaget er beundringsverdige.

Vi gratulerer Emma Straub igjen med seieren, og lover å følge med når du skal til Polen for å delta i EM, høsten 2023.

Vi må dele på oppgavene til beste for pasienten

Oppgavedeling, oppgaveglidning, del på oppgavene? Odene er ulike, men jeg tror vi er enige om at oppgavene på sykehus, sykehjem, boligtjenesten og hjemmesykepleien er krevende og komplekse, og at vi må dele på oppgavene til beste for pasienten. Det er varslet om mangel på sykepleiere i mange år, men vi ser at mangelen på helsefagarbeidere også har skutt fart.

«Nød lærer naken kvinne å spinne» sies det, og nå ser vi det i praksis. Helseforetakene har endelig satt fart på arbeidet med å få helsefagarbeidere tilbake i sykehus. Det er ikke mindre enn 29 ulike prosjekt hvor det blir sett på oppgavedeling mellom sykepleiere og helsefagarbeidere.

Fagskolene er på linje med arbeidslivet. Det innebærer at fagskolestudiene nå blir mer innrettet etter hva som trengs av kunnskap for å jobbe på sykehuset. Flere av sykehusene har i tillegg kompetansehevende tiltak for sine egne lærlinger/helsefagarbeidere. Vi ser derfor lys i tunellen når det gjelder fast ansettelse av flinke helsefagarbeidere i hundre prosent stillinger. Det er lang vei å gå før helsefagarbeidere igjen er en naturlig del av personalgruppa på alle avdelinger, men vi skal følge med og dytte på.

Vi vet at velferdsteknologen har kommet for å bli

Følgende definisjon av velferdsteknologi ble benyttet i den kvalitative delen av forskningsarbeidet tilbake til 2011: «Teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltagelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. Velferdsteknologien kan også fungere som teknologisk støtte til pårørende og eller bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet.» (NOU Innovasjon i omsorg, 2011)

Jeg mener dette er en god leveregel også i dag, men vi ber ledere ta oss med fra planlegging av «jobb smartere» modell. Vi er gjerne pådrivere for nye måter å gjøre ting på, men det er lite lurt å komme med en «duppedings» som skal benyttes fra dags dato. Vi vil, men slipper ikke alltid til.

En riktig God Jul og Godt nyttår til dere som er på jobb, og til dere som har fri. Takk for alle innspill og samarbeid i 2022.

Vi sees igjen i 2023!