Nyheter
Utgave 4 – 24. november 2022
Seks unge helsefagarbeidere har konkurrert i NM i yrkesfag:

Emma var ekstra nær pasient og pårørende

– Helsefagarbeidere er den yrkesgruppen som arbeider tettest på pasientenes følelser. Vi trenger nok hjertevarme til å se hele mennesket. Det er kjernen i faget. Emma Straub ble en klar og verdig vinner i årets NM, sier hoveddommer Monica De-vito.

Tekst og foto:
Eva Kylland

En lærling i helsefag har fri og er på treningssenter. Der får en annen ungdom krampeanfall. Helsefagarbeideren tar umiddelbart ansvar og gir akutt førstehjelp. Innen få minutter har personalet i den lokale legevaktens ambulanse kjørt vekk med pasienten. Lærlingen blir med dommere for egenvurdering og faglige spørsmål om oppgaven.

«Jeg ble utrolig overrasket, nivået har vært høyt. Jeg har ikke våget en gang å tenke på at jeg kunne vinne. Men selvfølgelig er jeg stolt og glad»

Emma Straub

For situasjonen er iscenesatt, med innleide skuespillere, under ledelse av erfarne Monica De-vito. Til daglig arbeider hun med fagprøver for lærlinger innen helsefag i Oslo kommune. Monica er leid inn av prosjektet Jobbvinner, som står bak NM for helsefagarbeidere. I høst ble yrkes-NM arrangert i Sørlandshallen i Kristiansand. 150 elever og lærlinger konkurrerte tre dager i 18 ulike fag.

Samtidig foregikk det en utdanningsmesse. Omtrent 15 000 elever fra videregående- og ungdomsskoler stakk innom. Ved siden av helsefagarbeidernes scene hadde arrangørene uheldigvis plassert en for musikk- danse- og dramaelever. Dermed måtte Emma (18), Maya (19), Henrik (17), Therese (19), Thea (19) og Silje (19) snakke i mikrofoner og prestere sitt beste mens musikk runget fra høyttalere.

– Årets seks deltakere holdt et høyt nivå. Jeg er imponert. De er helt i starten av karrieren og har mye kunnskap, er tøffe, nydelige, hjertevarme og flotte mennesker. Alle som deltok er vinnere, hver på sin måte, understreker Monica.

Stolt ambassadør for faget

– Jeg vet ikke hva jeg tenkte underveis, var så stresset, gjorde bare det jeg hadde planlagt i hodet på forhånd, sier Thea Engvoll, som kom på tredjeplass.

Henrik Solberg Bølgenhaugen ble nummer to:

– Nervene toppet seg ved synet av alle folkene som stod rundt scenen vår. Men da jeg kom i gang, føltes det egentlig bra, for jeg klarte å fokusere på oppgavene mine.

Emma Straub forteller at nervene var intense på forhånd, men hun hadde en følelse av å havne i en boble der oppmerksomheten hennes naturlig var rettet mot pasient og pårørende.

– Jeg glemte det som skjedde rundt. Lot meg til og med ikke distrahere da det hørtes ut som seks lastebiler tutet i hallen samtidig. Men da måtte jeg ta en liten pause i samtalen, for at pasienten og jeg skulle høre hverandre.

Emma opplevde at de andre deltakerne også klarte å være i sitt eget univers, mens de var på scenen.

– Nivået var høyt. Jeg våget ikke en gang å tenke på at jeg kunne vinne. Da navnet mitt ble lest opp, ble jeg utrolig overrasket. Selvfølgelig er jeg stolt og glad.

Hun går videre til EM i Polen neste høst. Emma forteller at hun er omringet av flinke og støttende mennesker. Gode forbilder, som har lært henne masse. Det gjelder lærere og assistenter på helsefagarbeiderlinjen. Og folk i familien som arbeider innen omsorg.

– Nå som jeg vant, tenker jeg på meg selv som en ambassadør for helsefagarbeidere. Jeg vil formidle hvordan dette yrket egentlig er og hva som er arbeidsoppgavene. De kan bli misforstått. Og det ligger meg på hjertet å fortelle om hvilke muligheter vi har til å utdanne oss videre.

Felles verdier og holdninger

Emma sier at hun kjente en ekstrem følelse av stolthet, da hun ikledd uniform gikk rundt på messeområdet på yrkes-NM:

– Det var veldig fint å representere og vise fram yrket vårt til elevene.

De seks deltakerne gjorde dette sammen. De var i samme båt og ble raskt kjent.

– Vi fikk veldig fine bånd, sier Henrik.

– Å bli kjent med nye mennesker og oppleve samholdet var det beste. Jeg følte ikke at vi var konkurrenter, sier Maya.

– Samholdet, tryggheten, den gode tonen mellom oss har vært helt utrolig. Vi har gjort dette til en opplevelse, som har betydd mye mer inne i oss enn hvilken plass vi havnet på i konkurransen. Vi deltakerne oppdaget at vi har noen av de samme verdiene og holdningene, og det føltes unikt. Jeg tror noe av årsaken til at vi opplevde møtene oss imellom så sterke, er at vår aldersgruppe er vant til å ha rollen som den unge lærlingen på avdelingen, forklarer Emma.

Hoveddommer Monica er opprinnelig hjelpepleier med det hun selv kaller «et bankende hjerte for faget». Hun ledet også gruppen på seks dommere.

– Vi var enige, det ble ingen krangel. Emma fikk klart høyest sammenlagt poengsum. At hun virkelig var til stede for pasient og pårørende, betydde nok mye. Hun ga god pleie og omsorg. Blant yrkesgruppene innen helse er det helsefagarbeiderne som befinner seg nærmest pasientenes følelser. Det krever mye. Vi må trives med å la andre være i fokus og ha nok hjertevarme til å se hele mennesket. Det er kjernen i faget vårt.

Vi kommer tettere på pasientene enn for eksempel legene. Jeg ønsker å være den som sitter ned, veileder, motiverer og holder i hånden. Jeg har kjærlighet til yrket, det gjør meg glad. Vet jeg kommer til å møte motgang, men alt det andre betyr mye mer.

Emma

Slag, stomi og førstehjelp

En måned før NM fikk de seks deltakerne vite hovedtema for oppgavene. Tre uker senere fikk de noe mer informasjon.

Tema for oppgavene på høstens yrkes-NM var følgende, fordelt på tre dager:

  • Fra hjemmetjenesten. Et slagtilfelle.

  • Fra sykehus. Stomi.

  • Førstehjelp.

Etter å ha vært på scenen ble hver deltaker med dommerne for å få spørsmål om relevant sykdomslære. Eller for å begrunne hvorfor deltakeren løste oppgaven på denne måten.

Før de gikk på scenen første dag, hadde de en større teoretisk prøve.

For hver oppgave ble det gitt poeng. De innleide skuespillerne ga også poeng til deltakerne. Vinneren var den som fikk høyest poengsum sammenlagt.

15 000 tilskuere

I Sørlandshallen i Kristiansand ble det samtidig arrangert utdanningsmesse og yrkes-NM, der helsefagarbeidere deltok. I løpt av tre dager var omtrent 15 000 elever fra videregående- og ungdomsskoler innom. Her er det dag tre og Henrik har nettopp oppdaget at en ungdom på treningssenteret har fått krampeanfall.

– Å gi pleie og omsorg, bidra til å gjøre et annet menneskes liv bedre, gir meg mye, også pågangsmot, sier Helene Viola (til venstre).

Tonje Kathrine Stifoss nikker:

– Noe av det mest givende jeg kan gjøre, er å hjelpe andre.

– Jeg er mest fascinert av psyken vår, emnet er uendelig, legger Helene til.

Begge arbeider blant annet med psykiatri, samtidig som de har startet på VG1. I løpet av fire år skal de bli helsefagarbeidere. At begge starter utdanningen med litt ekstra livserfaring i bagasjen, ser Tonje og Helene på som gull.

– Hva helsefagarbeidere er? Jo, de er sånne som hjelper til når det trengs, sier Per Fossing, som er på utdanningsmessen for å orientere seg i ulike yrkesfag. Han går selv på linjen Bygg- og anleggsteknikk sammen med kameratene Nicolai Fuhr og Jiahao Guan.