Nyheter
Utgave 4 – 24. november 2022

Gikk fra sykepleiermangel til å mangle helsefagarbeidere

HeltOm flytter oppgaver fra sykepleiere til helsefagarbeidere. Det har endret personellbehovet.

Tekst:
Ann Beate Grasdalen

Foto: Bergen kommune

– Den største utfordringen nå, er at vi mangler helsefagarbeidere, sier prosjektleder i Bergen kommune, Helene Forberg Lefevr.

Det er helsefagarbeidermangel i Bergen kommune. Å få tak på kvalifisert personell er vanskelig, selv til hele stillinger.

Her er hundre prosent fast ansettelse en selvfølge her, også for assistenter. - Vi tenker at de vi får inn som assistenter skal ha lyst til å ta utdanning for å bli helsefagarbeider. Det legger vi veldig til rette for, sier Lefevr.

To team

En grunntanke i HeltOm-modellen er å organisere og fordele pasientoppdragene inn til hjemmesykepleien på en måte som tar utgangspunkt i pasientens behov for fagkompetanse. To typer team, som samarbeider tett, har erstattet de tradisjonelle avdelingene. Omsorgsteam består av helsefagarbeidere og assistenter, og helsetjenesteteamet av sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og ernæringsfysiolog.

Hvordan vektingen bør være mellom helse- fagkompetanse og assistenter i et omsorgsteam, er noe de har diskutert innad i prosjektet.

– Vi ønsker ikke å lage noen absolutter for teamene, men det bør helt klart være en overvekt av helsefagarbeidere, sier hun

I et omsorgsteam på dagvakt bør det være mellom ti-tolv personer anser Lefevr, som også er involvert i lignende snuoperasjoner i andre bydeler i Bergen.

Fordelingsnøkkel

Bydelene Fana og Ytterbygda har kommet lengst med ny organisering. Her er oppgavedelingen mellom teamene i hjemmesykepleien tydelig definert. En liste viser hvilke oppdrag som løses av henholdsvis et helsetjenesteteam og et omsorgsteam. Den kalles fordelingsnøkkelen, og gjelder for alle bydeler som er med i prosjektet.

– Fordelingsnøkkelen skaper forutsigbarhet og struktur i arbeidshverdagen, sier Lefevr.

Men det hender de må gjøre individuelle tilpasninger. Lista i rammen til høyre er oppgavedelingen som gjelder for tiden. Den er under revisjon, og vil sannsynligvis endre seg noe i framtiden.

Kan oppdraget utføres av helsefagarbeider, så tar omsorgsteamet det. De fleste pasienter er tilknyttet bare ett av de to teamene, opplyser Lefevr. Så nå er helsefagarbeidere primærkontakt for mange pasienter.

– Hvis du liker faget ditt, og liker litt utfordringer, så er det mye mer spennende å jobbe som helsefagarbeider i hjemme-tjenesten nå enn tidligere.

Er det mange som trenger å øke sin formelle kompetanse?

Vi har jobbet fram egne kompetansepakker i teamene som vi ønsker at alle ansatte skal være i gjennom for at den kvaliteten som vi ønsker at alle skal ha, blir ivaretatt.

Hva ligger i kompetansepakken?

Vi går konkret til verks. Vi jobber med sårstell, med diabetes, og hva det vil si å jobbe på en måte så pasientene kan bruke egne ressurser best mulig. For noen blir det kanskje en repetisjon av det de har lært på skolen. Vi ønsker å kvalitetssikre rutiner, svarer hun.