Delta informerer
Utgave 4 – 24. november 2022

Oppgavedeling er helt avgjørende

Målsetningen må være en situasjon der alle yrkesgrupper får brukt sin kompetanse på best mulig måte og utfylt hverandre.

Av Einar Hanisch

Spesialrådgiver utdanningspolitikk i Delta

Einar Hanisch

For Delta er målet om rett person på rett plass og det å få til en bedre oppgavedeling et av de viktigste satsingsområdene.

En bedre oppgavedeling er et helt avgjørende virkemiddel for å møte fremtidens utfordringer i et helsevesen med et økende behov for helsepersonell og demografiske endringer som gjør at vi blir stadig flere eldre.

En bedre oppgavedeling gjør at yrkesgruppene får brukt sin kompetanse der det er nødvendig og på sine fagområder. Dette vil gjøre at ansatte blir mer motivert og tryggere i sin jobb. Dette vil igjen være positivt for pasienter, brukere og pårørende.

Flere av våre yrkesgrupper er bekymret for at de ikke får brukt hele sin kompetanse. Målsetningen må være en situasjon der alle yrkesgrupper får brukt sin kompetanse på best mulig måte og utfylt hverandre. Man må se på hvilke oppgaver som skal gjøres og hvilken kompetanse som trengs for å løse oppgavene.

Trekkspillkompetanse

Dette gjelder også i aller høyeste grad helsefagarbeidere som ofte opplever oppgavedelingen som vilkårlig og tilfeldig. Det er stor forskjell på hva en helsefagarbeider får utføre av oppgaver på jobb. Helsefagarbeidere får da en «trekkspillkompetanse; de er gode nok når de er uten sykepleiere, gjerne helg og kveld, men ikke når det er tilstrekkelig med sykepleiere til stede.

«For Delta er målet om rett person på rett plass og det å få til en bedre oppgavedeling et av de viktigste satsingsområdene»

Oppgavedeling er også høyt oppe på den politiske dagsorden, som et viktig virkemiddel for å møte fremtidens økte behov for personell i helsevesenet. Delta løfter denne viktige problemstillingen på alle aktuelle politiske arenaer blant annet knyttet til helsepersonellkommisjonen, i dialog med politiske myndigheter også videre.

Tørn-prosjektet

Delta er også med i Tørn -prosjektet, som er et KS-prosjekt med en rekke prosjekter i ulike kommuner om oppgavedeling. Her har helsefagarbeiderne, og det å satse på og utvikle deres kompetanse, en meget viktig rolle.

Kilder:

Oppgavedeling: Mangfoldet av yrkesgrupper er avgjørende for gode og effektive velferdstjenester (delta.no)

Tørn – Sammen om fremtidens helse og omsorg - KS

Fem gode råd om oppgavedeling

  1. Ta utgangspunkt i målene som skal nås, oppgavene som skal løses, og den kompetansen som kreves for å løse den.

  2. Våg å tenke nytt om fordeling av arbeidsoppgavene.

  3. Skaff deg oversikt over den kompetansen som allerede finnes i virksomheten - også den som er ubrukt i dag.

  4. Lag en helhetlig plan for bruk, utvikling og rekruttering av kompetanse

  5. Involver de ansatte i prosessene både direkte og via tillitsvalgte, slik at de kan bidra med sin kunnskap om oppgavene og egen kompetanse.