Bli leder
Utgave 1 – 27. april 2023

– Vårt yrke burde også kunne åpne andre dører

De vil gjerne bli ledere, men som helsefagarbeider er sjansen liten.
Møt fire ledertalenter helsetjenesten kan gå glipp av når lederstillinger bare går til folk med høyskoleutdanning.

Tekst:
Ann Beate Grasdalen

Zarko Veselinovic (31) jobber i en bolig med personer som har utviklingshemming i Sarpsborg kommune. Nå kan han godt tenke seg en administrativ stilling i tjenesten. I den forrige jobben fikk helsefagarbeideren tildelt en del administrative oppgaver. Han har dessuten videreutdanning ved fagskole i både helseadministrasjon og velferdsteknologi, til sammen 90 studiepoeng.

Han søkte på en rådgiverstil­ling som ikke krevde høyskoleut­danning, og mener selv han var kvalifisert til stillingen. Blant arbeidsoppgavene var møte­ledelse, bistå under nyansettelser og HMS-arbeid. Funksjonen var å være lederens høyre hånd.

– Oppgavene syntes jeg var innenfor for en med min videre­utdanning, men de hadde en med høyskole som søkte, en vernepleier, som ble prioritert.

Samtidig mangler de folk med vernepleiefaglig kompetanse til å jobbe direkte i miljøet. Så flere har undret seg over dette valget, ifølge Veselinovic.

– Vi har snakket om det, oss kolleger, at vi mangler verne­pleiere, også trekker de til seg en vernepleier fra avdelingen for å jobbe med administrative opp­gaver, når de mangler folk med høyskole som kan jobbe direkte i miljø.

Som regel stilles krav til høy­skoleutdanning i stillingsutlys­ninger innen ledelse og admin­istrasjon i hans kommune. Veselinovic har spurt hvorfor, men får ikke noe godt svar. – De sier bare at de skal ha noen med høyskole, sier han.

Jeg kjenner mange som for eksempel er snekkere eller maskinoperatører. De kan få lov til å bli ledere der de jobber. De må ikke være ingeniører for å være ledere.

Foto: Ida Christin, Foss.

Om faglig dyktighet skal be­lønnes, bør det heller gjøres på en annen måte, etter hans opp­fatning, og så satse på å ansette de beste til å lede.

Så hva vil det si å være en god leder?

Man må være god på å kommuni­sere med andre ansatte, svarer Veselinovic, og med administrative oppgaver, som budsjettplanlegg­ing og turnus. Man må være framtidsrettet og klare å se hel­heten, for man skal sørge for forsvarlige tjenester og at driften fungerer på en best mulig måte.

– Man merker fort om noen har en leder i magen, uansett om man har høyskole eller ikke, sier han.

– Har du en leder i magen?

– Ja, det synes jeg. Jeg har klart å gjøre en jobb med personal­gruppa som tilsier det, og har fått tilbakemeldinger fra kollegene mine på det.

Engasjementet handler ikke bare om egen karriere. Å gi helse-fagarbeidere muligheten til å søke på administrative stillinger tror han vil bidra til å løfte yrket. Derfor er det så viktig.

– Vi må vise fram at vi som helsefagarbeidere er en viktig del av helsenorge. Ofte er det sykepleiere og vernepleiere som trekkes fram, og det med god grunn. De har viktige utdanninger som Norge mangler, men jeg føler ofte at vi som helsefagarbeidere blir oversett. Vårt yrke burde også kunne åpne andre dører.

Vurderer du å ta høyskole­utdanning for å kunne bli leder?

Ja, om det er slik at jeg ikke kan få jobbe administrativt med den fagskoleutdanningen jeg har nå, så vurderer jeg det.