Bli leder
Utgave 1 – 27. april 2023

– Vi kan gjøre en like god jobb

Like før jul fikk hjelpepleier Karianne Trælnes Rebtun muligheten til å tre inn som konstituert avdelingsleder og fagleder ved et sykehjem i Bodø kommune. Da hadde hun allerede fått vist seg fram som prosjektleder og fagutvikler.

Jeg ble spurt om å bli konstituert som avdelingsleder. Den anledningen ville jeg ikke la gå fra meg

Foto privat

I 2019 skulle sykehjemmet bygge ny demensavdeling, en forsterket skjermet enhet. Karianne Trælnes Rebtun ble satt til å lede, og læringskurven var bratt.

– Jeg måtte lære å ha en pro­sjektgruppe sammen med meg, og å hente inn erfaringer om hva som er viktig for våre pasienter. Jeg måtte se på skjermings-muligheter, hvordan vi ønsker kjøkkenet, pasientrommet og badene, til og med stikkontakt­ene måtte vi passe på, så vi ikke skubber i dem, forteller hun.

I gruppa satt flere ansatte, tillitsvalgte og verneombudet. – Det var ikke nødvendigvis jeg som bestemte.

Hennes jobb var å lede gruppa, og høre hva alle de andre hadde å si. Det er også en viktig del av hennes nåværende jobb som konstituert avdelingsleder. Å lytte til alle så de sammen kan finne fram til gode løsninger.

Hun trives veldig god som leder. Men det gjorde hun også som hjelpepleier i avdelingen. Helt siden hun var ferdig ut­dannet på slutten av nittitallet, har hun vært opptatt av demens og utfordrende atferd, og av å henge med i fagutviklingen. Det har gitt henne mulighet til å delta i kommunens fag-utviklingsgruppe.

Da hun først fikk tilbud om å være avdelingsleder, måtte hun tenke seg om.

– Jeg har så mange gode kolleger, og nå skal jeg være leder? Men den muligheten ville jeg ikke la gå fra meg.

Rebtun ble valgt til å være leder ut fra egnethet. Fordi hun er stabil og omgjengelig, og har forståelse for hvordan man jobber med lederskap. Men man må også være interessert i faget.

– Er det noe i din jobb som du tenker at du helst burde ha vært sykepleier for å gjøre?

– Nei, for jeg samarbeider så godt med sykepleierne. Er det noe jeg lurer på som er sykepleiefaglig, så får jeg alltid gode svar. Dessuten har vi en sykepleier som har det medisinske ansvaret, og en til­synslege med hovedansvaret.

Å kunne samarbeide med alle og på tvers er viktig i hennes jobb, med hjelpepleiere og helse-fagarbeidere, sykepleierne, vikar­ene, legene og fysioterapeutene. Det er også viktig å tørre å inn­rømme det når man ikke kan noe og hente råd.

Om stillingen hun er konstitu­ert i blir lyst ut, kan hun godt tenke seg å søke. Og så siden ta videreutdanning i ledelse.

I dag er hun den eneste lede­ren i kommunen med hennes yrkesbakgrunn.

– Synes du at flere hjelpepleiere og helsefagarbeidere bør få anledning til å jobbe som avdelingsledere?

Ja, absolutt, jeg tror vi kan gjøre en like god jobb. Det er ikke gitt at lederen trenger å være syke­pleier.

Nå er det mye snakk om å gi helsefagarbeidere mer ansvar og flere arbeidsoppgaver.

Fortell oss gjerne om hva som skjer på din arbeidsplass