Nyheter
Utgave 1 – 27. april 2023

Satser på høyere fagskolegrad for helsefagarbeidere

Nå håper de Delta vil jobbe for en ny stillingskategori.

Tekst:
Ann Beate Grasdalen

Fagskolen Innlandet vil gi helsefagarbeidere mulighet til å ta høyere fagskolegrad. Både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i regionen har signalert at dette er en ønsket utvikling, ifølge assisterende rektor Line Narvesen Jørgentvedt og rektor Gard Rolid Tekrø.

Foto: Fagskolen Innlandet

I dag tilbys bare fagskolegrad til helsefagarbeidere. Den er ettårig. Mens for de fleste andre fagområder er to år det normale, slik som innenfor bygg- og anlegg, it og sikkerhet, og elektrofag. Da oppnår man det som kalles høyere fagskolegrad.

Det innebærer at andreåret bygger på førsteåret. For selv om du gjennomfører to studier på 60 studiepoeng innenfor helse, så vil det likevel ikke utgjøre en høyere fagskolegrad. Du bygger bare kompetanse i bredden. Mulig­heten til å bygge i høyden finnes foreløpig ikke innenfor helsear-beiderfaget, men det ønsker Fagskolen Innlandet å gjøre noe med.

Om halvannet år

Planen er, fra høsten 2024, å tilby et toårig studium for helsefagar­beidere, på deltid over fire år. Med denne satsingen ønsker rektor Gard Tekrø Rolid å løfte helsefagarbeideren til et høyere faglig nivå, samt tilby mer leder­kompetanse.

– Vi ser at det er behov for mer kompetanse inn i sykehjem og sykehus. Det handler om å tette kompetansegapet så helsefagar-beidere kan ta flere jobber, sier han.

Foreløpig har de kalt utdannin­gen for «framtidens helsefagar-beider». Fordi satsingen er ment å sørge for at helsefagarbeidere framover skal kunne påta seg flere formelle ansvarsoppgaver, både økt klinisk ansvar og gjen­nom å fylle mellomlederroller.

– Vi ønsker å gi dypere og høye­re kompetanse enn det som er i dag. Så det er nytt. Også ønsker vi mer systemperspektiv, slik som ledelse, helseteknologi og lean logistikk, sier assisterende rektor, med ansvar for helse, Line Narvesen Jørgentvedt.

Både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i regi­onen har signalert at dette er en ønsket utvikling. I prosjektgruppa for det nye studiet sitter Delta, Sykepleierforbundet, Fagfor­bundet, KS, kommunehelse­tjenesten, Sykehuset Innlandet og NTNU.

Ny stillingskategori

Men med høyere ansvar skal det også følge høyere lønn, og da trengs en ny stillingskategori. Siden 2017 har det vært mulig for helsefagarbeidere med fag-skolegrad å bli innplassert i stillingskategorien «Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning».

Nå oppfordrer fagskolen Delta og de andre fagforbundene til å jobbe fram en ny stillingskategori for høyere fagskolegrad.

– Det «hårete målet» må være å jobbe for at dette skal bli nasjo­nalt, sier Jørgentvedt, som håper at arbeidet de nå legger ned i regionen, skal få ringvirkninger.

«Det «hårete målet» må være å jobbe for at dette skal bli nasjonalt.»

– Jeg vil si til fagforeningene, at hvis vi får denne utdanningen gjennom, så må det synliggjøres at dette er et viktig virkemiddel for oppgaveglidning, og for at det skal bli mulig framover å utvikle lederstillinger for helse-fagarbeidere, sier Jørgentvedt.

– Hvis alle sykepleiere som jobber administrativt i dag, heller var ute hos pasientene, så kunne det ha bidratt til å redusere sykepleiermangelen, fortsetter hun.

– Det viktige er at man finner den best egnede lederen, skyter Gard Tekrø Rolid inn. – Om man låser seg til bare sykepleiere er det ikke sikkert at man finner den.

– Historisk sett har norske sykehus i stor grad vært legestyrt. I dag finner man sykepleiere i strategiske lederposi­sjoner, informerer Jørgentvedt.

– Den samme utvikl­ingen kan skje for helse­fagarbeidere i kommun­ene.

Tommel opp fra forbundet

Helsefagarbeiderforbundet er positiv til en høyere fagskolegrad.

– Vi vil presisere at ut­danningen må være en god kombinasjon av teori, forskning, og praksis, sier leder Jette Dyrnes, på vegne av hele landsstyret. Helse-fagarbeiderforbundet syntes dette er et spennende arbeid.

– Vi gleder oss til å følge det videre.



Helt i tråd med Delta sin politikk

Vibeke Bjørkeli er Deltas representant i prosjektgruppa.

– Som tillitsvalgt i Delta er det oppgavefordelingen, og det å bruke rett kompetanse til rett tid som er en del av fremtidsløsningen vi har jobbet med lenge. Dette er et veldig viktig steg i riktig retning.

– Denne satsningen er helt i tråd med Delta sin politikk på flere områder, sier hun.