Delta informerer
Utgave 1 – 27. april 2023
Helsepersonellkommisjonen:

Trengs nye forsøk med y-vei

Myndighetene anbefales å legge til rette for at helsearbeiderfaget blir mer attraktivt framover. Samtidig som y-veien bør åpnes for de som vil bli sykepleiere.

Delta-leder Trond Ellefsen intervjues av NRK i forbindelse med lanseringen av Helsepersonellkommisjonens utredning.

Foto: Delta/Per Tandberg

En av de største oppgavene Norge står overfor er å utdanne og ta vare på kvalifisert fagfolk i helse- og omsorgstjenesten. Dette fikk den regjeringsoppnevnte Helsepersonellkommisjonen i oppgave å se nærmere på. I begynnelsen av februar kom de med sine anbefalinger i den offentlige utredningen Tid for handling.

En betydelig del av den offentlige utredningen ble viet helsefagarbeiderens rolle i framtiden. For å møte behov fra en aldrende befolkning må det bli mer attraktivt å utdanne seg og bli værende i yrket.

Helsefagarbeidere har ofte sin karrierestige ut av yrket, påpekte utvalgsleder Gunnar Bovim under lanseringen av rapporten. Gjennom å gi yrkesgruppen flere oppgaver og videreutdanningsmulig-heter, kan flere bli værende i yrket, og rekrutteringen til fagbrevet styrkes.

En konkret oppgave Gunnar Bovim trakk fram under pressekonferansen, var velferdsteknologi i kommunene. Det er et ansvar helsepersonellkommisjonen mener bør undersøkes om kan legges til helsefagarbeidere.

Samtidig anbefaler kommisjonen å igangsette nye forsøk med y-vei for de som vil bli sykepleiere. I rapporten står det:

«Y-veisordningen har vist gode erfaringer innenfor ingeniørfag. Med riktig organisering bør det være mulig å oppnå tilsvarende gode resultater også innen helsefag »

Marsjordre for bedre oppgavedeling

«Det er positivt at kommisjonen følger opp Deltas mangeårige påpekning av at rett person må på rett plass til rett tid. Alles kompetanse må brukes. Nå må helseforetak og kommuner ta et krafttak for å følge opp kommisjonens klare retningsvalg.»

Trond Ellefsen