Ledergruppa hadde en gjennomgang
Der ble antall funksjonstillegg vurdert som svært høyt.
Alle funksjonstillegg forsvant da Indre Østfold kommune ble opprettet i 2020, både for fagarbeidere og høyskoleutdannede. Sykepleierne har fått sine tillegg tilbake, men helsefagarbeidere venter fremdeles.
- Det ble stilt spørsmål da vi begynte å få elever og lærlinger igjen, om vi ikke også skulle få tillegg. Det var ikke tatt med i lønnsberegningen i kommunen, så det måtte vi inn å forhandle om, forteller Beate Nyberg.
Etter hva hun erfarer, er saken tatt opp med HR, men ingenting har så langt skjedd.
- Vi har sendt purring, og fått beskjed om at dette skal opp på direktørnivå i kommunen, sier hun.
Ønsker å gi tillegget tilbake
Fungerende HR direktør i Indre Østfold, Janka Damslora kan bekrefte at så godt som alle funksjonstillegg bortfalt ved kommunesammenslåingen. Det skjedde etter at ledergruppa hadde en gjennomgang.
Årsaken var at antall funksjonstillegg ble vurdert som svært høyt. Mange omhandlet oppgaver som i utgangspunktet er en del av jobben, anså kommuneadministrasjonen.
- Nye funksjonstillegg opprettes vanligvis i forbindelse med lokale forhandlinger, noe som også setter preg på hvordan man kan avvikle dem igjen, sier Damslora.
Angående hvorfor sykepleierne har veiledertillegg, men ingen andre, svarer HR-direktøren:
- Veiledertillegget for sykepleiere er tariffbestemt. Kommunen har derfor innført dette igjen, etter drøftinger med NSF.
- Da det har vært mye press for å få innført veiledertillegg for flere yrkesgrupper, har nåværende ledergruppe bestemt at det skal inn i budsjettarbeidet for 2024.
- Det er viktig, for å beholde arbeidstakerne vi har og rekruttere nye, tror Damslora.
Veiledertillegg har vært oppe i ledergruppa, og de stiller seg positive, men det er ennå ikke inne i økonomi- og handlingsplanen for 2024, så hun kan ikke love noe.
En siste kommentar: - Vi trenger likt tillegg til alle yrkesgrupper
Etter å ha lest svarene fra Delta og arbeidsgiver vil plasstillitsvalgt Beate Nyberg gjerne tilføye at veiledertillegg bør gjelde alle ansatte i kommunen som får elever eller lærlinger på sin arbeidsplass, ikke bare innenfor helse og omsorg.
Hun stiller undrer seg også over argumentet om at veiledning skal være en del av jobben i utgangspunktet.
- Jeg kan ikke minnes å ha lest i min arbeidskontrakt at jeg skal ha ansvar for elever/lærlinger når de blir utplassert, men det står noe om opplæring av nytilsatte i avdelingen, sier hun.
Nyberg er glad for at ledergruppa i kommunen stiller seg positive til å gi dem veiledertillegget tilbake, men vil påpeke at det hjelper lite om det ikke også kommer inn i budsjettet for neste år.