Bilag velferdsteknologi
Utgave 2 – 19. juni 2023

Forord

Helsefagarbeideren er blant de yrkene som vanskelig lar seg erstatte med teknologi

Pleieroboten på forsiden er ren utopi. Samtidig anses velferdsteknologi å være en viktig del av løsningen på hvordan vi framover skal få ressursene til å strekke til i helse- og omsorgssektoren.

Kan vi snart vente oss et inntog av tidsbesparende hjelpemidler? Det er spørsmålet vi har undersøkt i dette bilaget til Helsefagarbeideren. Vi har besøkt visningsleiligheten Almas hus, der de er langt framme med ny teknologi, og snakket med flere eksperter.

For tiden skjer de store sprangene digitalt, gjennom skjermog sensorteknologi. Digital hjemmeoppfølging vil kunne redusere antall besøk fra hjemmetjenesten, men pleieoppgaver må fremdeles løses på plass.

Det er få hjelpemidler å finne som reduserer behovet for hjelp med stell og dobesøk. Og selv om de praktiske hjelpemidlene blir stadig bedre, er noen teknisk revolusjon foreløpig ikke i sikte.

Men kanskje kan vi forvente at helsefagarbeidere får større innflytelse på feltet framover? I alle fall hvis den regjeringsoppnevnte Helsepersonellkommisjonen blir lyttet til. De har anbefalt kommuner å gi helsefagarbeidere ansvar for oppfølging av velferdsteknologi.