Bilag velferdsteknologi
Utgave 2 – 19. juni 2023

Jeg har ansvar for alarmsystemene

Nikolai Davidsen (29), helsefagarbeider ved somatisk avdeling på Blaker bo og behandlingssenter, Lillestrøm kommune.

Foto: privat

Vi har et fast varslingsanlegg på senteret, og individuelle sensorer, blant annet fallsensorer. De må vi fjerne når det ikke lenger er behov for dem. Batterier må skiftes, og utstyr sendes inn når det ikke fungerer.

Nylig fikk jeg opplæring i hvordan vi kan skrive ut logger på alarmene. Der står navn og klokkeslett for når alarmer utløses og blir tatt, noe som kan forbedre bruken. Jeg er glad i datamaskiner og teknologi, og synes det er interessant med ting som kan videreutvikles og bli bedre.

Skal i gang med digitalt tilsyn

Snart skal vi få på plass digitalt tilsyn i form av varmekamera. Nylig ba jeg ingeniøren som står for dette, om å lage et formelt samtykkeskjema for når vi skal bruke sensorene. Vi har ikke lov til å sette inn sensor om ikke pasienten selv samtykker.

En annen del av ansvaret er å ha kontakten med it-avdelingen i kommunen om når systemer skal vedlikeholdes, og å være med på møter om velferdsteknologi. Det neste møtet skal handle om lover og regler.

Det er ikke noe krav om å ha fagskole i velferdsteknologi for å ha dette ansvaret, men det burde det egentlig være, mener jeg, på grunn av lovverket. Selv har jeg ikke den videreutdanningen ennå, men har tenkt til å ta den etter hvert.

Dette med å ha ansvar for velferdsteknologi er en fin erfaring for min del, men jeg skulle gjerne hatt avsatt tid til jobben. Vi er to med ansvaret. til tider bruker vi mye tid, og jeg vil tro at ansvaret bare vil bli større og større.

«Vi har ikke lov til å sette inn sensor om ikke pasienten selv samtykker»

Anbefaler teknologiansvaret til helsefagarbeidere

Helsepersonellkommisjonen har anbefalt norske kommuner å gi helsefagarbeidere ansvar for velferdsteknologi.