Bilag velferdsteknologi
Utgave 2 – 19. juni 2023

Vi har en finger med i det meste som skjer

Stine Johansen (39), konsulent i kompetanseteamet for velferdsteknologi i Tromsø kommune

Foto: privat

I 2014 flyttet jeg fra Fredrikstad til Tromsø, og fikk jobb i hjemmetjenesten. Her fikk jeg rollen som mestringsagent på min avdeling, og det var slik jeg fattet interesse for bruk av teknologi i helsetjenesten.

Siden ble jeg prosjektmedarbeider, først ved et responssenter under oppstart, deretter i et annet prosjekt som til slutt ble videreført i faste stillinger. Så nå har jeg stilling som konsulent, og er del av et kompetanseteam innen velferdsteknologi. Mine kollegaer er en ergoterapeut og en vernepleier.

Min arbeidsdag er veldig variert. En del av jobben innebærer å drifte et visningsrom med hjelpemidler og velferdsteknologi. Her tar vi imot besøk fra innbyggere og ansatte i kommunen. Ellers bidrar jeg under anskaffelse og implementering av ny teknologi, gir opplæring og support, i tillegg til å være systemadministrator på ulike plattformer.

Drifter et visningsrom

Nå for tiden jobber jeg mye med implementering av Somnofy, som er en kontaktløs søvnmonitor. Denne skal vi primært benytte i habiliteringstjenesten og innenfor psykisk helse og rus.

Kompetanseteamet samarbeider med blant annet saksbehandlere, avdelingsledere, teknikere, hukommelsesteam, demenskoordinator og andre ansatte i helsetjenesten. Vi kan være med i kartleggingsmøter med nye brukere og utskrivningsklare personer etter sykehusopphold.

Opplysningsarbeid

En annen del av jobben innebærer opplysningsarbeid. Vi underviser studenter i sykepleie, ergoterapi, fysioterapi og for master i psykisk helse, i tillegg til helsefagutdanningen og fagskolen. Vi har også holdt foredrag for lokallag i Pensjonistforbundet og Eldrerådet, noe jeg synes er veldig givende.

Personlig har jeg en interesse for teknologi og mulighetene som velferdsteknologi kan gi. Det kan være mestring og selvstendighet for brukeren, trygghet for pårørende og frigitt tid til andre oppgaver for de ansatte.

Fagskole i velferdsteknologi

I 2017 fullførte jeg fagskole i velferdsteknologi på NKI, nå MedLearn. En videreutdanning som jeg virkelig kan anbefale. Da får man mer innblikk i prosessene rundt teknologien, og hva som skal til for å lykkes. Du får også bedre innsikt i å vurdere når teknologi kan være aktuelt, og når det ikke lenger fungerer.

Når det gjelder hvem som skal ha ansvar for velferdsteknologi i helsetjenesten, har vi i kompetanseteamet erfart at interesse og forståelse for teknologien er noe av det viktigste for å lykkes, uavhengig av utdanning

Her i kommunen har vi svært kompetente og dyktige helsefagarbeidere som har ansvaret for å følge opp teknologien på sin avdeling, og det fungerer utmerket. Det er ikke nødvendig med en bachelorutdanning for å jobbe med velferdsteknologi.

«Det er ikke nødvendig med en bachelorutdanning for å jobbe med velferdsteknologi»