Bilag velferdsteknologi
Utgave 2 – 19. juni 2023

Usikker effekt av digital hjemmeoppfølging men det satses stort

En systematisk oversikt fra Folkehelseinstituttet viser ingen tegn til at timeforbruk på helsetjenester i hjemmet reduseres.

Digital hjemmeoppfølging er ansett som et viktig element i utviklingen av helse- og omsorgssektoren. Det er teknologi som KS og helsemyndighetene ønsker at kommunene tar i bruk i stor skala. Men ifølge en undersøkelse fra 2022, er det usikkert om teknologien vil gi innsparinger.

Til sammen 1841 voksne deltakere fra Norge og Danmark deltok. Alle med ikke-smittsomme kroniske sykdommer, bant annet KOLS, diabetes, hjertesvikt, kreft og psykisk sykdom.

Liten forskjell i innleggelser

Undersøkelsen viste liten eller ingen forskjell i sykehusinnleggelser, liggedøgn på sykehus, besøk på poliklinikk og akuttmottak, eller bruk av fastlege, sammenlignet med vanlig praksis etter tolv måneder. Heller ikke timeforbruket på helsetjenester i hjemmet ble redusert sammenlignet med vanlig praksis.

Imidlertid er kunnskapsgrunnlaget for mangelfullt til å kunne konkludere, skriver Folkehelseinstituttet. Det kan også være at tolv måneder er for kort tid til å kunne se effekter. Dessuten er målgruppen for digital hjemmeoppfølging ofte eldre personer med kroniske sykdommer. De vil med tiden vil få økt hjelpebehov, uavhengig av oppfølgingsmetode.

Anbefales av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet har gitt et nasjonalt faglig råd om at ledelsen i kommunale helse- og omsorgstjenestene bør starte en prosess for å tilby digital hjemmeoppfølging i tjenestetilbudet til personer med behov for langvarig oppfølging.

Anbefalingen baserer seg blant annet på erfaringer gjort under pandemien.

«Erfaring fra nasjonal utprøving av digital hjemmeoppfølging viser en tjeneste i fortsatt utvikling, med et stort potensial i å imøtekomme flere av utfordringene helsetjenesten står overfor i årene som kommer. Digital hjemmeoppfølging kan tilpasses mange formål og brukergrupper, og gir brukerne nærhet til helsetjenesten. Samtidig viser den samfunnsøkonomiske analysen at digital hjemmeoppfølging hjemmeoppfølging kan bli en kostbar tjeneste hvis den ikke innrettes på en effektiv måte.»

KS har opprettet nettverk

Digital hjemmeoppfølging er en av fem e-helseområder som kommunene har valgt å satse på framover, med antagelsen om at det kan frigjøre tid for helsepersonell. Et nettverk er etablert som skal bistå kommunene under innføringen.

Satsingsområder 5 på topp innen e-helse

  • Enklere tilgang på relevant helseinformasjon

  • Digitalisering av legemiddelområdet

  • Digital hjemmeoppfølging

  • Digitale fellesløsninger

  • Digital samhandling

I undersøkelsen ble digital hjemmeoppfølging definert som forhåndsavtalte helserelaterte målinger som gjøres av personen selv og som overføres til helsetjenesten ved hjelp av digitalt utstyr.

Kilder: Rapport fra FHI: Digital hjemmeoppfølging og ressursbruk i primær- og spesialisthelsetjenesten: en systematisk oversikt Nasjonalt senter for e-helseforskning, Helsedirektoratet og KS