Bilag velferdsteknologi
Utgave 2 – 19. juni 2023

Ikke mange hjelpemidler innenfor stell

Da ergoterapeut Thomas Falch Eide spurte ansatte i hjemmesykepleien om hvilke oppgaver som tar mest tid, kom dusjing høyt opp på lista.

I følge Eide er Hjelpemiddelpartner, der han jobber som daglig leder, de eneste i Norge som selger hjelpemidler for kroppsvask og -tørk. Produktene har vært på markedet siden 2017, og dekkes av Hjelpemiddelsentralen.

Kroppsvaskeren kan vaske hele kroppen mens man står i dusjen. Den er spesielt benyttet av personer med ALS, MS, Kols, Parkinson og av slagrammede.

At man klarer å stå selv er en forutsetning, så i tilknytning til vaskeren monteres ofte støttehåndtak.

- Den passer ikke for alle, men gjør det at flere kan dusje hver dag uten å få hjelp av andre, og tørke seg etterpå, sier Eide.

Overfor personer med kognitive utfordringer anbefales de ikke. Man må ha evne til å lære seg noe nytt, og trygt kunne benytte seg av hjelpemidlene. Men for de som klarer å håndtere kroppsvaskerenog -tørkeren, er de kjærkomne.

- Mange er ikke fornøyde med å dusje en gang i uka og hver fjortende dag, påpeker Eide.

Dessuten kan de avlaste pårørende og helsepersonell med tungt og tidkrevende arbeid.

I dag finnes få tilgjengelige hjelpemidler for stellsituasjoner. Eide tror det delvis skyldes at behovet ikke er godt nok undersøkt, og at mange av dagens løsninger rett og slett ikke er gode nok.

Active Airbody Dryer En kroppstørker for personer med nedsatt mobilitet. Den tørker kroppen ved hjelp av luftstrøm på en skånsom og trygg måte. Styrke og varme på luftstrømmen kan reguleres. Bevegelsessensor starter tørkingen automatisk. Den kan brukes stående eller sittende. Tørketid: 3-6 minutter.

Samtidig er den menneskelige kontakten veldig vanskelig å erstatte med en maskin. - Vi er ikke i nærheten av å ha utviklet noen robot, sier Eide.

Active Bodywasher Bruker kan stå, med eller uten støtte, mens hele kroppen blir vasket. Man velger selv hvor lenge og hvor. Dusjsystemet kan vaske fra nakken ned til føttene, uten at man trenger å bevege seg, og betjenes med fjernkontroll. Den er programmerbar, slik at man kan legge inn hvor mye tid man ønsker på hver kroppsdel.

Disse gjør det enklere å få på strømpene

Støttestrømpe-påtrekker fra VB spesielt utviklet for å få på seg kompresjonsstrømper uten å måtte bøye seg langt ned. Dette er lang modell. Den finnes også i kort. 799 kr hos Velferdsbutikken.

DELUX sokkepåtreder fra VB gjør det enkelt å få på sokkene ved bruk av enten begge hender eller bare en hånd. Den er skånsom mot huden og vaskbar. 39 kr hos Velferdsbutikken.

Strømpepådrager fra Svereco laget av myk, formbar plast. Utstyrt med trekkbånd og klesklype. 179 kroner hos Enklere Liv.

Socky Strømpepåtrekker fra Etac. Trekk strømpen på strømpepåtrekkeren, og gli den på plass ved hjelp av nylonstoffet. Dette er en kort modell. Den finnes også i lang. 499 kr hos Velferdsbutikken.

Portabelt løftesete

Hjelpemiddelpartner har nylig lansert et portabelt løftesete til bruk i eksisterende møbel.

Enheten hjelper opp i stående og ned i sittende. Den kan stoppes i flere posisjoner, og gir mulighet for variasjon i sittestillingen. Drives av et oppladbart batteri og veier tre kg. Active up er tilgjengelig via Hjelpemiddelsentralen.