Forbundslederen
Utgave 2 – 19. juni 2023

Oppgavedeling betyr IKKE at helsefagarbeidere skal få enda flere oppgaver

Det betyr at alle oppgavene på en avdeling skal deles mellom folkene som jobber der.

Jette Dyrnes

Leder av Helsefagarbeiderforbundet

Når jeg skriver dette i begynnelsen av mai har våren endelig kommet, i hvert fall om man skal tyde kalenderen. Været er variert over hele vårt landstrakte land, men det er derfor vi elsker det lange, litt rare landet.

Lønnsforhandlinger innenfor de fleste tariffområdene er i havn. I kommunal sektor -KS- har vi fått gjennomslag for krav som er viktige for våre medlemmer. Med dette lønnsoppgjøret tar vi igjen noe av det økonomiske etterslepet fra privat sektor.

Årets oppgjør har en økonomisk ramme på 5,4 prosent. Alle er derfor sikret et lønnstillegg på minimum 26.300 kroner. De med lengst ansiennitet har fått de høyeste tilleggene. Et resultat som ligger over frontfaget er et skritt i riktig retning, men vi har fortsatt håp om et enda høyere løft for våre grupper ved neste års hovedoppgjør.

Å være poteten som passer til alt

Som Helsefagarbeider handler jobben om det gode pasientmøtet. Vi ønsker å yte god service og gi omsorg, men iblant kan det av ulike grunner være utfordrende å få til. Helsefagarbeideren har ofte en «poteten passer alt»-funksjon. Dagene blir ofte stress, og arbeidsoppgavene blir ikke gjort på en tilfredsstillende måte. Vi strekker strikken mer enn langt i en travel hverdag.

Oppgavedeling er høyaktuelt

Etter Helsepersonellkommisjonens rapport, NOU 2023:4 Tid for handling, er oppgavedeling høyaktuelt. Oppgavedeling betyr IKKE at helsefagarbeidere skal få enda flere oppgaver. Det betyr at alle oppgavene på en avdeling skal deles mellom folkene som jobber på din avdeling.

En avdeling består oftest av sykepleiere, helsefagarbeidere og personer uten formell kompetanse (ufaglærte). Oppgavene skal deles mellom disse, det vil si at både ufaglærte og helsefagarbeidere kan få andre oppgaver enn hva man har hatt tidligere.

Jeg vet at det er mange kommuner/arbeidsplasser som ser på oppgavedeling, hele stillinger og turnus, så kalt Tørn-prosjekter. Om du ikke har hørt om dette, spør din hovedtillitsvalgt hvor langt din kommune har kommet.

Om Tørn-prosjekter skal bli vellykket, må flere involveres.

Til slutt vil jeg ønske alle en riktig god sommer, Takk for jobben dere gjør for pasienter og pårørende hver eneste dag. Ikke glem å stoppe litt for å nyte den vakre sommeren som gir oss ny energi.

Nyt den vakre sommeren!