- Ørevoksen bør fjernes daglig
Å rengjøre høreapparatet er like viktig som å pusse tennene. Et høreapparat tett av ørevoks fungerer dårlig.
Daglig stell av høreapparatet er ofte nødvendig for å opprettholde funksjonen. Det kommer an på mengden ørevoks. Produksjonen er individuell. Derfor må også stellet av høreapparatet tilpasses den enkelte.
Som tidligere hørselskontakt i Flekkefjord kommune har Heidi Velund Sirnes mottatt mange høreapparater som tilsynelatende er ødelagte. Brukeren tror det må repareres, men alt som trengs er vanlig rens av tette slanger og propper, eller et skift av filter. Det er en enkel oppgave som kan utføres av hvem som helst, etter litt opplæring.
Sirnes har vært rundt på sykehjem og i hjemmesykepleien for å fortelle om vedlikehold av høreapparat. En vanlig oppfatning er at det holder å rense ukentlig. Det er for sjelden, ifølge Sirnes, som lurer på: - Om noen produserer mye voks, skal de da høre dårlig seks dager i uka?
Sirnes erfarer at de fleste høreapparat trenger daglig rens. Det beste er å rengjøre før apparatet settes til ladning om kvelden. Oppgaven er enkel. Utfordringen i helse- og omsorgstjenesten er at den nedprioriteres.
– Jeg må stadig vekk minne folk på at det er viktig med hørselshelse, sier Sirnes.
Daglig rens
Daglig rens vil ofte være nødvendig, akkurat som for tennene, påpeker hun.
Høreapparat med engangsbatterier må skiftes ut ukentlig. De siste årene har det blitt vanligere med oppladbare høreapparat. Disse må settes til lading hver kveld. For alle apparater er det viktig med daglig vedlikehold.
– Gjelder det uansett modell?
– Ja, rengjøring er rengjøring, samme hvilken type apparat, svarer hun. Det finnes mange leverandører med ulike modeller, men på dette punktet er de like. Alle høreapparat må renses ofte, og få filteret skiftet regelmessig.
I og med at så mange som mottar helse- og omsorgstjenester har nedsatt hørsel, er dette to oppgaver helsefagarbeidere bør kjenne til, mener Sirnes.
Bytting av filter
Hun treffer ofte ansatte i helse- og omsorgstjenestene som kvier seg for å bytte filteret.
– De er redde for å ødelegge dyrt utstyr.
– Kan man gjøre noe galt, da?
– Ja, man kan knekke en slange, men de tåler mer enn du tror. Folk må ikke være så redde for å ta i dem, sier hun.
Selve jobben er ikke vanskelig, men ta en titt i manualen først, den som følger med apparatet. Brukerveiledning er også å finne på internett
Heidi Velund Sirnes anbefaler alle avdelinger å gi en ansatt særlig ansvar for høreapparatene, og for å lære opp nye ansatte i vedlikehold.
– Det en helsefagarbeider trenger å lære, er hvordan rengjøre apparatet og bytte filter, understreker hun.
Også er det et pluss om man også kan lære seg appen. Alle moderne apparater er utstyrt med en app som gjør det mulig å strømme TV, mobil eller andre lydkilder rett inn i apparatet.
Vanlig med strømming til høreapparatet
De siste årene har høreapparatene blitt oppladbare. Samtidig har de fått egne apper slik at de kan kobles til annet utstyr, som TV, musikkanlegg og telefon.
– Det har blitt flere duppedingser å koble til, sier Heidi Velund Sirnes. Det er en utvikling som har skjedd de siste årene. Mange flere strømmer nå lyder rett inn i apparatet.
Om TV-en står på hele dagen, eller det spilles mye musikk, så kan det være at apparatet må lades opp igjen på ettermiddagen.
– Mange syns det er for kort levetid på batteriet, erfarer Sirnes.
Hun forstår problemet. Men det betyr også at høreapparatet blir flittig brukt, noe som er bra.