Delta informerer
Utgave 3 – 16. september 2024

Tre spørsmål og svar om fravær som ikke er lovregulert

Ting Thorsen

Delta Direkte

Har du noe du lurer på, ta kontakt

Telefon: 02125 (mandag-fredag 8-20)

E-post: direkte@delta.no

Har jeg rett på velferdspermisjon for å delta i for eksempel tilvenning i barnehagen?

Velferdspermisjon er en samlebetegnelse på ulike permisjonssituasjoner der den ansatte av ulike ­årsaker har behov for kortere fravær fra jobben. Korte velferdspermisjoner, slik som permisjon med lønn for å delta i tilvenning i barnehagen, er ikke regulert i lovverk.

Slike permisjoner er ofte regulert i tariffavtaler som gjelder for virksomheten, eller i bedriftens ­personalhåndbok eller annet reglement.

Tariffavtaler i offentlig sektor har bestemmelser om velferdspermisjon med lønn i inntil 12 arbeidsdager per kalenderår. Det kan avtales fleksibelt uttak av disse permisjonsdagene. Mange virksomheter har også lokale permisjonsreglementer som gir mer utfyllende bestemmelser om uttak av velferds­permisjon i ulike situasjoner.

Velferdspermisjon kan for eksempel gis ved tilvenning i barnehage, flytting, ved inngåelse av ekteskap, begravelse, ved egen behandling hos lege, tannlege, eller lignende, eller ved andre viktige velferdsgrunner.

Dersom det ikke foreligger regler om hva velferdspermisjon kan benyttes til i bedriften du arbeider i, må man avtale uttaket av velferdspermisjon med arbeidsgiver.

Har jeg rett på å få igjen avspasering hvis jeg blir syk?

Hvorvidt man får avspasering igjen på en dag man blir syk, vil avhenge av hva som er avtalt. Dette er ikke direkte regulert i lovverket og vil derfor være avhengig av om det er regulert i tariffavtale, arbeidskontrakt, bedriftens personalhåndbok eller annet reglement.

Dersom det ikke foreligger regler om sykdom ved avspasering der du jobber, vil du som hovedregel ikke få igjen avspaseringen, men det er likevel lurt å ha en god dialog med arbeidsgiver om dette.

Har jeg rett på lønn når jeg blir syk i løpet av dagen?

Utgangspunktet er at egenmelding kan brukes dersom man er borte fra jobb på grunn av egen sykdom hele dag. Det vil si at dersom man blir syk deler av dagen, kan ikke egenmelding brukes. et er likevel vanlig at man får en form for lønnet permisjon den delen av dagen slik at man ikke trekkes i lønn.