Nyheter
Utgave 3 – 16. september 2024

3 år i NAV-systemet og ennå ikke ferdig

Da kravet om yrkesskade­erstatning ble avvist av både ­forsikringsselskapet KLP og NAV, fikk Katrine Presthagen hjelp av Delta til å anke.

Advokat Mari Grefslie mener Kathrine Presthagen er et offer for NAV og Trygderettens lange behandlingstid.

Foto: Michaela Klouda/Ness Lundin

En januardag i 2021 avverger Katrine Presthagen at en kollega blir skadet av en utagerende pasient, men da hun løftet pasienten vekk fikk hun selv en alvorlig ryggskade.

Situasjonen var akutt. Presthagen måtte gripe inn på kort varsel. Likevel hevder forsikringsselskapet KLP at hendelsen verken var plutselig eller uventet. Det er to av kriteriene som må oppfylles for at en skade skal regnes som en arbeidsulykke.

Pleiemedarbeideren gjorde et løft på rundt hundre kilo og kjente hvordan det smalt i ryggen. En sykepleier som var til stede, så at hun fikk en ekstrem vridning.

NAV hevder at løftet i seg selv ikke var tilstrekkelig for å utløse en ryggskade. De mener plagen skyldes belastningslidelser, noe som ikke gir rett til erstatning under dagens ordning.

Ordningen gjennom NAV styres av yrkesskadeforsikrings­loven, og den gjennom KLP av Hovedtariffavtalen for kommunalt ansatte.

Anket først til NAV

Da kravet om yrkesskadeerstatning ble avvist av begge fikk Katrine Presthagen hjelp av Delta til å anke. Advokat Mari Grefslie hos Advokatfirmaet Ness Lundin bistår Delta-medlemmer i denne type saker. Hun mener vurdering­ene fra både KLP og NAV er feil.

Saken blir først behandlet på nytt hos NAV. Deretter hos KLP.

– Dersom NAV innvilger menerstatning samt konkluderer med at Presthagen har blitt varig ufør som følge av yrkesskaden, vil KLP være bundet av NAVs vurder­inger, og dette vil utløse erstatning etter Hovedtariff­avtalen, sier Grefslie.

Da NAV behandlet saken på nytt, vedtok de at hendelsen utgjorde en yrkesskade. Men det ble bare godkjent at Presthagen hadde fått akutte smerter i ­ryggen, ikke en varig skade.

Presthagen fikk blant annet tre prolapser og bløtvevsskader. Skadene vises på MR-undersøk­elser tatt etter hendelsen.

Hennes behandlende lege, som er spesialist i ortopedisk kirurgi, mener det er yrkesskadehendelsen som er årsak til hennes varige og omfattende ryggplager, opplyser advokaten.

Likevel ble ikke skadene ­godkjent av NAV til å være skader som følge av hendelsen.

… så til Trygderetten

Denne saken ble omtalt i Helsefagarbeideren for to år siden, høsten 2022, etter at den var anket til Trygderetten. I desember i fjor falt en avgjørelse.

– Trygderetten har opprettholdt at yrkesskadehendelsen den 7. januar 2021 ikke har ­medført et proplaps, sier ­advokaten.

Men den er likevel ikke over.

– Trygderetten har ikke tatt nærmere stilling til om hendelsen har medført varige rygg­plager, og har vist til at dette må utredes nærmere av det lokale NAV kontoret.

For at Presthagen skal få ytelser fra NAV for yrkesskaden, er hun avhengig i at NAV godkjenner at hun har fått varige ryggplager etter hendelsen. Der ligger saken nå, over tre og et halvt år etterpå.

Det er altfor lenge, synes Mari Grefslie. Hun mener Presthagen er offer for NAV og Trygderettens lange saksbehandlingstid.

Om du skader deg, vær rask

Ta kontakt med lege eller legevakt, og fyll ut skademelding i samarbeid med arbeidsgiver.

Delta oppfordrer alle som skader seg på jobb til å reagere raskt. For å få god dokumentasjon trengs et besøk hos legen eller legevakten så snart som mulig etterpå. Det bør også straks meldes inn som en yrkesskade hos arbeidsgiver.