Nyheter
Utgave 3 – 16. september 2024

Føles urettferdig å måtte kjempe så mye

– Jeg vet hva som skjedde, jeg løftet en pasient på hundre kilo og etter det har jeg ikke kunnet gå normalt, sier Katrine Presthagen.

Katrine Presthagen vet hvordan det er å bli skadet på jobb. Nå etterlyser hun bedre forsikringsordninger.

Foto: Per Tandberg

Tiden etter ulykken har vært ekstremt krevende. Katrine Presthagen for­teller om plager som til tider har vært uutholdelige. Om familien som har måttet trå til. Barne­barna hun ikke kan være alene sammen med, for hun vet aldri når smertene slår til igjen.

For Katrine har livet et ­tydelig «før og etter» torsdagen den syvende januar 2021. Under løftet kjentes det som kroppen revnet. Smertene kom umiddelbart. Livet ble aldri det samme igjen.

Å ikke bli trodd, har vært ­ekstremt krevende.

– Når du møter motstand og motstand, da begynner du å lure på deg selv. Jeg har tenkt, at det er godt jeg ikke skadet hodet mitt, for da hadde jeg ikke klart det.

– Og jeg hadde ikke klart dette uten juridisk hjelp fra Delta, det hadde blitt altfor dyrt, legger hun til.

Får tilbud om CV-kurs

I løpet av tiden som har gått, har hun satt seg inn i regelverket, hun har lest og lest, skrevet brev til myndigheter, og snakket med andre i lignende situasjoner, som har kjempet mot systemet, til de ikke har orket mer.

Katrine kan ikke jobbe som pleiemedarbeider lenger. For tiden er hun på arbeidsavklaring gjennom NAV og har fått invitasjon til CV-kurs.

– Hvorfor må jeg på CV-kurs? Det er ikke det som er problemet. Jeg kan skrive CV.

Det hun ikke kan, er å fortsette livet slik det er nå.

«Når du møter motstand og motstand, da begynner du å lure på deg selv»

Trenger penger til operasjon

En kirurgspesialist på en privat klinikk mener hun har gode sjanser til å bli bedre etter en operasjon. Men hun må betale for den selv.

En kostnad som vil bli lettere å bære bare yrkesskadeerstatningen blir innvilget. Foreløpig er ingenting avgjort.

– Jeg vil gjerne ha operasjonen, men jeg må ha penger til det også, sier hun. – Jeg vet ikke om jeg får en krone, jeg vet ingenting.

–Hvordan synes du ­yrkesskadeordningen fungerer?

– Det er helt ekstremt dårlig. Jeg har snakket med tidligere kolleger som sier, herregud hva skjer med meg om noe skjer med kroppen min?

– Er det fordi dette er et kvinneyrke?, lurer hun på, og mener det er arbeidsgivers ansvar å sørge for en bedre ordning.

– Det burde være en ekstra forsikring, slik som de har i mannsyrker, en toppforsikring.

Vil du lese mer?

Gå inn på delta.no og søk på «yrkesskade».

Du kan få hjelp fra Delta

Både regionskontorene rundt om i landet og Delta Direkte gir bistand.

I første omgang vil bistanden bestå i å undersøke at skaden er meldt, eller at den meldes inn straks, til både NAV og fo­r­sikrings­selskap. Deretter vil Deltas advokater ta en vurdering av saken. Hvert år hjelper Delta medlemmer som har fått avslag om yrkes­skadeerstatning.