Kort & godt
Utgave 3 – 16. september 2024

Kort & godt

12-13 % av somatiske opphold på sykehus medfører en pasientskade

Pasienter, brukere og pårørende savner informasjon, ivaretakelse og involvering etter slike hendelser. Fagfolk blir også dypt berørt. Nå har Helsedirektoratet lansert en guide for hvordan ivareta alle berørte etter uønskede hendelser.

Flere helsefagarbeidere på intensiven

Oslo Universitetssykehus skal framover ansette helsefagarbeidere med videreutdanning innen intensivpleie, ifølge Sykepleien.no.

«Skal vi leie inn en helsefagarbeider i 100 prosent stilling i ett år, er det en utgift på 1,6 millioner kroner.»

Ordfører i Røyrvik kommune, Kennet Tømmermo Reitan (SP), forteller Trønder-Avisa hvor dyrt det er å leie inn vikarer i helsesektoren.

Like før overgangsalderen har kvinner 40 % høyere risiko for å bli deprimert.

Det viser en britisk studie.Forskerne fant derimot ikke noen økt risiko for å bli deprimert etter at ­overgangsalderen hadde startet. Dette er når menstruasjonen har vært borte i minst ett år.

Kilde: Forskning.no

Stadig flere sykepleiere mener de gjør andres arbeidsoppgaver

I 2018 mente rundt 6 av 10 sykepleiere at de daglig utførte arbeidsoppgaver andre burde gjort. I 2024 nærmer andelen seg 7 av 10.

Kilde: Sykepleien.no

Tal fra nasjonale kvalitetsindikatorer:

  • Alle sykehjemspasienter skal ha medisingjennomgang minst en gang i året. Bare 62 % hadde en slik gjennomgang i 2023

  • 57 % av alle sykehjemsbeboere og 25 % av alle mottakere av hjemmetjenester ble vurdert for underernæring i 2023. Det er en svak økning fra året før.

Kilde: Helsedirektoratet

Bare 1 av 4 stillinger lyses ut som heltid

«Dessverre ser vi fortsatt at mange kommuner lyser ut små stillinger nærmest av gammel vane, framfor å se på nye måter å organisere arbeidet på.»

Delta-leder Trond Ellefsen

«Kvinner setter nok ikke pris på å bli innkalt til sjefen og spurt hvordan det går med menstruasjon og hetetoktene. Men de ønsker at bedriften skal ha lagt til rette for overgangsalderen.»

Gynekolog Helena Enger fra Volvat, sagt i en debatt under Arendalsuka

Kilde: Forskning.no