Nyheter
Utgave 3 – 16. september 2024
Hjelpepleier:

Sier nei til tunge løft

– Selv om det er tøft å stå i det, så må man nekte, tenker jeg, for å ivareta egen sikkerhet og helse.

Pernille Johansen jobber i et ambulerende team i Elverum kommune.

Foto: Jartrud Høstmælingen

Hjelpepleier Pernille Johansen jobber i et ambulerende team som gir praktisk bistand, primært til personer med nedsatt funksjonsevne. Noen typiske arbeidsopp­gaver er å utlevere medisiner og praktiske oppgaver som påkledning om morgenen, boveiledning, støtte under handleturer, og følge til og fra lege og tannlege.

Av og til blir de ansatte pleierne bedt om å bistå under flytting. Da er Pernille tydelig på at hun ikke vil bære tunge saker, som sofaer, spisestuer, senger eller vaskemaskiner.

– Det har jeg vært veldig bevisst på, at slike oppgaver gjør jeg ikke, for det kan skje ett eller annet. En vridning som gjør at man skader seg, eller så kan det skje ting som gir belastning over tid.

Bistand under flytting ligger ikke på lista over de vanligste arbeidsoppgavene, men det skjer med jevne mellomrom.

– Vi har to brukere ute nå hvor huset skal tømmes før det selges. Der er det mange tunge møbler. Hvis det blir sånn at personalet skal bistå med dette, så kommer jeg til å være streng på at jeg kan flytte ut de lette tingene, men de tunge får flyttebyrå ta.

Pernille synes ikke noe om at teamet får oppgaver som hører hjemme hos en vaktmester, et flyttebyrå eller et rengjørings­firma. Hun stiller seg undrende til at man blir bedt om å utføre sånne oppgaver. Etter å ha lest om andre ansatte i helsevesenet som har skadet seg og siden ikke fått yrkesskadeerstatning, har hun satt foten ned.

«Jeg tror mange går ut fra at alt det som skjer på jobb, er dekket»

– Hva slags reaksjoner har du fått?

– Når jeg har sagt at jeg nekter, så har det gått greit.

Samtidig kan hun kjenne et stikk av dårlig samvittighet når det ender med at en kollega tar oppgaven i stedet.

Urimelig ordning

Forsikringsordningen ved Pernilles arbeidsplass i Elverum kommune er som arbeidsplasser flest innenfor kommunal omsorg i Norge. Skader forårsaket av tunge løft eller belastningskader over tid, utløser sjelden erstatning.

Pernille synes det er urimelig.

– Når det står så spesifikt, at man ikke får belastningsskade godkjent som yrkesskade, så kan ikke arbeidsgiver be oss ansatte om å bistå med å flytte tunge ting.

Nå håper hun at flere vil sette ned foten for å få til en endring på sikt. 36-åringen planlegger å jobbe som hjelpepleier i mange år.

– Da må jeg ha helse og kropp til å stå i jobben også, sier hun.

Første skritt på veien bør være å gi skikkelig informasjon til alle ansatte om hva dagens forsikring­sordninger dekker. I dag er det mange som ikke vet, tror Pernille.