Nyheter
Utgave 3 – 16. september 2024
Nye turnuser testes:

Her jobber alle natt

Ved Skudeneshavn sykehjem går alle i en tredelt turnus med kortere arbeidsuke.

Tekst:
Ann Beate Grasdalen
Foto:
Camilla Nes Sandhåland

Skudeneshavn sykehjem stod ferdig våren 2023. Hjemmet har fire avdelinger med 32 sykehjemsplasser og 8 omsorgsplasser. Om natten utføres digitalt tilsyn.

I fjor åpnet Karmøy kommune en ny langtidsavdeling på Skudeneshavn. Da utlyste de 90 til 100 prosent stillinger i tredelt turnus. I løpet av et år jobber alle 28 nattevakter fordelt på fire perioder.

Som kompensasjon for den økte belastningen fra nattevaktene, har de redusert antall arbeidstimer til 33,6 timer i uka.

Hvordan synes dere det har gått så langt?

– Noen synes det er helt topp, og så har vi noen som sliter med å komme seg igjen etter nattevakt­ene. Men vi har lite fravær på natt, sier hjelpepleier May Brit Jonassen Bang som er plasstillitsvalgt på sykehjemmet.

– Jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra de ansatte at denne arbeidstidsordningen har blitt for tøff, sier Camilla Nes Sandhåland, som er hovedtillitsvalgt på Karmøy og dessuten hjelpepleier, hun også.

Alle ansatte har årlig fire perioder med syv nattevakter over to uker. Etterpå har de sammenhengende fri over flere dager.

– Noen synes det er greit å gå natt og har ønsket seg enda flere nattevakter. Da er det andre som får gå mindre, men alle går natt, påpeker May Brit.

Hun er blant dem som synes nattevaktene er slitsomme, men i den lyse årstiden går det bedre. Derfor velger hun å ha sine ­natte­vakter da, mens andre foretrekker å jobbe natt om vinteren. Gjennom å sette opp turnusen for et år av gangen blir det mulig å gjøre slike personlige tilpasninger.

«Du får helt annet eierskap til arbeidet. Alle har høye stillinger, som gir en større trygghet»

Hovedtillitsvalgt Camilla Nes Sandhåland

Kortere uke

Hovedtillitsvalgt Camilla Nes Sandåland til venstre, og plasstillitsvalgt May Britt Jonassen Bang.

Tove Kathrine Østebø og Isabell Velde Opsal samarbeider om matserveringen.

Tove Kathrine Østebø trekker frisk luft.

På Skudeneshavn jobber alle pleiere snaue to timer mindre i uka. Det høres ikke så mye ut, men i løpet av et år utgjør det hele 90 timer.

– De nitti timene betyr mye, uten dem hadde ikke jeg gått i tredelt turnus, sier May Brit.

– Man er på jobb to og en halv uke mindre i året, påpeker ­Camilla.

Den reduserte timelengden er en viktig årsak til at såpass mange er fornøyd med turnusen. Det var også utslagsgivende for at Delta gikk med på ordningen.

«Dag, kveld og natt, vi jobber det alle sammen. Alle har forståelse for hverandre, det blir ikke ’disse nattevaktene’»

Plasstillitsvalgt May Brit Jonassen Bang

Nattevaktene samlet

Merete Fjell Sandve.er avdelingsleder ved Skudeneshavn sykehjem. Hun er den som har ut­arbeidet turnusen, sammen med turnusgruppen.

– Jeg ville prøve å gjøre den så helsefremmende som mulig, sier hun.

De ansatte skal slippe å snu på døgnet mer enn nødvendig. Derfor har hun samlet nattevakt­ene i fire økter i løpet av året. Etter øktene skal de ha sammenhengende fri slik at de har tilstrekkelig med tid til å hente seg inn igjen. Helst bør det være åtte til ti dager, men det er ikke alltid at det går opp med turnusen.

Maks tre netter på rad

Under nattevaktperioden jobber de to netter på og to netter av. Deretter tre netter på og to netter av. Så igjen to netter på og to netter av.

– Vi går bare tre nattevakter etter hverandre, sier Merete.

Under forberedelsene satte hun seg inn i det vi vet om hvordan turnusarbeid påvirker helsa. Blant annet kan det redusere belastningen om man unngår mer enn tre arbeidsnetter på rad. Sykehjemmet forsøker også å unngå såkalt snuing i turnusen, altså at man går rett fra kveldsvakt til dagvakt.

Samtidig gis den enkelte frihet til å styre over egen turnus. Om noen setter seg opp på en ekstra lang påskeferie, kan det påvirke antall fridager etter nattevaktene slik at de får under det antallet dager som anbefales.

En del har merket at de trenger mer fri etter natt. Da må de prioritere fridagene sine litt annerledes, påpeker Merete.

Hvordan de ansatte vil ha ­­årsturnusen kan variere veldig. Noen ønsker lange friperioder for å reise bort og har ikke noe imot å jobbe intenst, mens andre må passe mer på at ikke strekkene blir for lange.

De er nå på andre året med denne ordningen. Å venne seg til nattarbeid tar tid, og det trengs prøving og feiling for å fordelene vaktene i årsturnusen slik at intensiteten blir riktig for den enkelte.

«Selvfølgelig får jeg høre at ordningen er dyrere, men vi må se på helheten»

Avdelingsleder Merete Fjell Sandve

Kjekt å vite

Koster denne turnusen mer?

– Det er selvfølgelig litt dyrere hvis vi ser på kroner og øre i dag, men min personlig mening er at vi må se dette over lengre tid, sier avdelings­leder Merete Fjell Sandve.

– Sykehjemmet har 3,7 årsverk mer, men jeg mener ­denne turnusen er bedre å gå i, og det er dyrt med ­sykefravær også.

Hvordan er sykefraværet hos dere?

– Det er akkurat likt som andre plasser i kommunen. Vi har ikke sett noen forskjeller i sykefraværet til nå, svarer avdelingslederen.

Hun synes den tredelte turnusen gir gode muligheter for å tilrettelegge arbeidet til den enkeltes livssituasjon. Om noen ønsker å jobbe mer eller mindre natt i en periode så lar det seg løse.

Hva om noen ikke lenger kan jobbe natt?

– I en kort periode kan vi ta vekk nattevakter. Vi kan også flytte personale til en annen institusjon. Eller så må de ­vurdere om denne turnusen er for dem, svarer Merete Fjell Sandve.

– Vi er et nytt sykehjem, alle har søkt seg til dette. Men så vet vi jo ikke alltid hvordan ­kroppen reagerer.

Vil dere anbefale denne turnusen til andre?

– Det vil fungere for noen, men ikke for alle, sier plasstillitsvalgt May Brit Jonassen Bang.

Hovedtillitsvalgt Camilla Nes Sandhåland er enig: – Å gå tredelt er ikke for alle.

– Vi ble enige om å prøve det ut i tre år, så må vi ha en grundig evaluering med involvering fra de ansatte. Det er ikke slik at det skal rulleres ut i alle sykehjem i kommunen om det fungerer.

Hun tror det kan være vanskelig å innføre tredelt turnus på en eksisterende arbeidsplass. - Det er jo ikke nattarbeid de ansatte har søkt seg til.

– Om du har et sykehjem med ordinære dag- og kveldsvakter, så kan vi ikke gå inn og si at, her skal alle jobbe tredelt, påpeker hun.

Avdelingsleder Merete Fjell Sandve er derimot ikke i tvil:

– Ja, så absolutt vil jeg anbefale den.

Hun tror turnusen kan være en løsning for å få til heltidsstillinger for alle, og samtidig få riktig kompetanse hele døgnet.

– Jeg er spent på konsekvensen det kan ha for framtiden bare å redusere litt på arbeidstiden, sier hun.

Turnusen i tall

40 ansatte som alle har mellom 80 og hundre prosent stilling

33,6 timers arbeidsuke

28 nattevakter per år, samlet i fire bolker

3 ansatte på natt

14 helger med langvakter per år (hver fjerde helg + to vakter til)

Fordel 1: Alle jobber i samme team

«A- og B-lag» finnes ikke. Alle vet hva det vil si å jobbe natt. Det er bra for arbeidsmiljøet.

Selv om nattarbeid er en påkjenning, så er plasstillitsvalgt May Brit Jonassen Bang overbevist om at denne turnusordningen er bra, både for pasientene og arbeidsmiljøet.

På sykehjemmet bor personer med demens. Å treffe de samme pleierne om natta som på dagen trygger dem, tror hun.

– Hvis fru Hansen våkner på natta, så kjenner jeg jo henne. Hun ser et kjent ansikt.

På andre sykehjem hun har jobbet på, har hun av og til ­kunnet bli frustrert over det nattevakten gjør og ikke gjør. – For eksempel, så tar vi ikke helskift på senga på nettene for da vekker vi pasientene. Ingen sier noe på det her, for alle jobber nattevakt, men det er sånt jeg har irritert meg over før, sier hun.

Samarbeidet mellom vaktene går mye smidigere her, synes hun. Alle kjenner oppgavene som utføres både dag og natt. Da er det enklere å samarbeide og legge til rette for hverandre. For eksempel, under nattskiftet kan May Brit ta et morgenstell på en pasient som er våken og urolig. Kanskje vil hun roe seg om hun får sitte i en stol.

– Men nattevakten er ikke pålagte å stelle noen, under­streker hun. - Vi kan gjøre det om pasienten er våken, og da får dagvakten det litt bedre.

Bedre arbeidsmiljø er en av årsakene til at Skudeneshavn sykehjem tester ut tredelt turnus.

– Det blir ofte to kulturer på arbeidsplassen, sier Merete Fjell Sandve.

Nattevaktene jobber adskilt fra resten, kanskje kan de ikke delta på felles personalmøter. Det kan lett føre til konflikter. Avdelingslederen merker at fellesskaps­følelse blir bedre med denne turnusen.

Fordel 2: Nok kompetanse på natt

Turnusen gjør det enklere å sikre nødvendig kompetanse hele døgnet.

I Karmøy kommune er det ­vanskelig å rekruttere folk til nattarbeidet, særlig om det trengs høyskolekompetanse. Gjennom å fordele belastningen forbundet med nattarbeid på alle ansatte, kan noe av utfordringen løses.

Foreløpig virker ordningen å fungere for alle.

– Korttidssykefraværet på natt er svært lavt her, sier avdelings­leder Merete Fjell Sandve.

Det skyldes ikke bare hvordan nattevaktene er satt opp i turnusen, men også at natt er fullt ut besatt med ansatte som kjenner arbeidet godt.

Fordel 3: Alle jobber heltid

Her jobber alle 80 – 100 prosent stillinger, ikke bare dag og kveld, men også natt.

Plasstillitsvalgt May Brit Jonassen Bang merker godt av at så godt som alle her jobber heltid. Alle kjenner hverandre, og de kjenner alle beboere, også på tvers av avdelinger. Det gir kontinuitet og bedre kvalitet på arbeidet.

– Det er kjempeviktig at alle kolleger jobber fulltid. Vi er mye på jobb. Jeg merker stor forskjell, sammenlignet med å ha kolleger som jobber 50-60 prosent, sier hun.

Hovedtillitsvalgt Camilla Nes Sandhåland er enig.

– Du får helt annet eierskap til arbeidet, påpeker hun.