Forbundslederen
Utgave 3 – 16. september 2024

Blodprøvetaking – en oppgave for portører?

Ser vi her et krampaktig prosjekt hvor oppgavedelingen har blitt noe alle må, uten å tenke effektivitet?

Jette Dyrnes

Leder av Helsefagarbeiderforbundet

«En sommer er over» sang Kirsti Sparbo i 1972. Det ble en slager, og de aller fleste har vel hørt den, selv om den er over femti år gammel. Den setter et slags punktum for sommeren, syns i alle fall jeg.

Jeg kjenner det er litt trist at sommeren er på hell, men høsten kan selvfølgelig være like vakker.

Arendalsuka ga flere viktige avtaler

August startet med Arendalsuka hvor Helsefagarbeiderforbundet var til stede. For andre kan det virke som kaos fra ende til annen, men det er et slags system i kaoset. Vi sitter igjen med flere avtaler med fagskoler, politikere og arbeidsplasser. De møtene skal vi bruke godt.

Et av mange foredrag om oppgavedeling var arrangementet til Akershus universitetssykehus (Ahus) og Sykehuset Østfold. Her var jeg invitert til paneldebatt i etterkant av foredragene.

Først ut var Sykehuset Østfold som fortalte om det vellykkede trainee-programmet for helsefag­ar­beidere. Helsefagarbeiderforbundet har vært aktivt inne i prosjektet ved flere anledninger. Vi heier på dem.

Så var det Ahus sitt innlegg om oppgavedeling, mellom sykepleiere og portører.

Skal blodprøvetaking være en oppgave for portører?

Våren 2023 startet et pilotprosjekt på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Akershus universitetssykehus der portører, etter opplæring, tar blodprøver for å avlaste sykepleierne.

Jeg undrer meg over denne fordelingen, på en avdeling hvor dette kan utføres av helsefagarbeider med opplæring, eller helsesekretær som har blodprøvetaking i sin grunnutdanning.

Blir det ikke tungvint at portøren kjører rundt på hele husets med pasienter, for så å forte seg tilbake til avdeling for å ta blodprøve fra en annen pasient? Ser vi her et krampaktig prosjekt hvor oppgavedelingen har blitt noe alle må, uten å tenke effektivitet?

Alle kan selvfølgelig stikke, men er det hensiktsmessig at det gjøres av en portør?

Lokale lønnsforhandlinger er i gang

Lokale lønnsforhandlinger er i gang i hele Norge. De hovedtillitsvalgte kan derfor være litt vanskelig å få tak i akkurat nå. Men i Delta har vi medlemstelefonen Delta direkte på telefonnummer 02125, ­kontortid 08:00-20:00 alle virkedager. De svarer deg på det aller meste.

Landsmøte neste april

Helsefagarbeiderforbundet går en travel høst i møte. Det er landsmøte i april 2025. I den anledning er det mye som skal gjennomgås og rettes opp.

Ikke minst er det valg. En valgperiode er over fire år. Kandidatene bør være fordelt på arbeidsområde, alder og kjønn. Det kommer snart en e-post til deg med nærmere informasjon om hvordan det hele foregår. Husk at det er lov å foreslå seg selv.

Fortsatt god høst!