Nyheter
Utgave 3 – 16. september 2024

Åndelig omsorg

Begrepet rommer mer enn bare religiøsitet, og er en grunnleggende dimensjon ved mennesket.

Tekst:
Ann Beate Grasdalen

Marianne Moland er geriatrisk sykepleier og ansatt ved VID vitenskapelige høgskole. Hun ble interessert i temaet åndelig omsorg etter å ha jobbet mange år i sykehjem.

Åndelighet er en grunnleggende dimensjon ved mennesket, i tillegg til de fysiske, psykiske og sosiale dimensjonene.

I Norge er åndelighet for mange nært knyttet til det å være kristen, sier Marianne Morland som har forsket på kulturelle og trosmessige forskjeller i forståelse av åndelighet og ­åndelig omsorg.

– Om du hadde spurt noen på gaten om hva åndelighet er, ville mange ha sagt at det handler om kristen tro, sier hun.

Men ordet rommer egentlig mye mer enn religiøsitet.

Det engelske begrepet spirituality er mer åpent, synes hun. Men om du bruker den norske varianten spiritualitet, så vil noen mene at det handler om det som sjaman Durek holder på med, om krystaller og sånt.

Livssyn kan være et godt samlebegrep på norsk, synes Moland. Det kan romme både religiøsitet og spiritualitet.

Samtidig handler åndelig omsorg om mer enn livssyn.  - Det handler om å se hele mennesket, om å se, hvem er du, sier Morland.

Det er den korte forklaringen.

Så finnes det også en forklaring som er mer akademisk presis, oversatt fra den europeiske palliative organisasjonen EAPC. Der er ­åndelighet definert som:

«den dynamiske dimensjonen ved menneskelivet som er relatert til hvordan personer, både som individer og fellesskap, opplever, uttrykker og/eller søker mening, hensikt og transcendens, og måten de er ­knyttet til øyeblikket, til seg selv, til andre, til naturen, til det betydnings-fulle og/eller det hellige» *

3 områder for åndelighet

EAPC utdyper sin definisjon ved å dele åndelighet opp i tre områder, ifølge den norske nasjonale retningslinjen for palliasjon i kreftomsorgen.

1. Eksistensielle utfordringer

Å søke svar på «de store spørsmålene», som hva er meningen med livet, hvem er jeg? Samt tanker rundt hva det vil si å leve, for eksempel knyttet til lidelse og død, skyld og skam, og forsoning og tilgivelse.

2. Verdier og holdninger

Det som er viktig for hver enkelt, slik som forholdet til seg selv, familie, venner, arbeid, gjenstander, naturen, kunst og kultur, etikk og moral, og selve livet.

3. Livssyn og religion

Tro, overbevisning og praksis, og forholdet til Gud, eller den ytterste ­virkelighet, det transcendente.

Hva vil det si i praksis?

For å forklare hva det vil si å jobbe med ­åndelig omsorg, benytter Morland en modell bestående av ballonger

– Jeg liker å snakke om at man har tre ­ballonger inne i seg, sier hun.

Den ene ballongen er fylt med eksistensielle grublerier. Den andre med verdier som er viktige for personen. Den tredje med religion og livssyn.

– Vi må finne ut hvilken ballong som er størst.

På den måten kan den åndelige omsorgen tilpasses. Kanskje har medlemskapet i turistforeningen vært viktigere enn medlemskapet i kirken. I tilfelle er «verdiballongen» større enn «livssynsballongen».

– Da blir den åndelige omsorgen å hjelpe til å blåse luft i denne ballongen, sier Morland.

Noen ganger har kanskje ballongene like mye luft, mens andre ganger kan det være mer i den ene enn den andre.

– Ved å forklare det på den måten, blir det mer praksisnært, tror Morland.

Del av helhetlig omsorg

Åndelig omsorg kan betraktes som en del av den helhetlige omsorgen.

– Jeg tenker at helhetlig omsorg og åndelig omsorg handler om det samme, sier hun.

I forbindelse med forskningen har Morland snakket med helsepersonell og beboere på sykehjem om hva de legger i begrepet åndelig omsorg.

– De jeg har intervjuet om dette så det slik: Om du ivaretar helhetlig omsorg, så ivaretar du også den åndelige omsorgen.

– Om verdigheten ivaretas, så ivaretar du det åndelige. Det henger veldig sammen, sier Morland.

Hvorfor er det viktig å ha et eget begrep for den åndelige omsorgen?

– Jeg tror det er viktig for at man skal være oppmerksom på at åndelighet er en dimensjon i pasienten. Det handler ikke om å gjøre noe på en ny måte, men om bevisstgjøring, svarer Morland

Framover planlegger hun å lage et ­undervisningsopplegg som skal gjøre det lettere å forstå i praksis hva åndelighet ­handler om.

* Nolan, S., Saltmarsh, P., & Leget, C. J. W. (2011). Spiritual care in palliative care: Working towards an EAPC task force. European Journal of Palliative Care, 86-89.