Bokanmeldelse
Utgave 3 – 16. september 2024

Sansestimulering - snoezelens magi

Boken «Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en inspirerende og grundig gjennomgang av sansestimulering som metode, spesielt med søkelys på Snoezelen, også kjent som multisensorisk stimulering (MSS).

Tekst:
Hanne Christine Rynning-Berg

Boka er skrevet av Anita Medhus, Nina Sophie Rudolph og Lykke Frost Thorup. Cappelen Damm, akademisk, 1. utgave 2024.

Allerede i første kapittel får man en grundig innføring i hva snoezelen er for noe. Forfatterne gir leseren innsikt i hvordan sansestimulering kan benyttes som et terapeutisk ­v­erktøy for ulike brukergrupper, inkludert mennesker med demens, utviklingshemming, og andre kognitive utfordringer som ADHD/ ADD.

Innhold og struktur

Boken er systematisk og godt strukturert, noe som gjør den lett å følge selv for lesere uten omfatt­ende forkunnskaper. Som sagt allerede i kapittel får man en god innføring i konseptet. Det gir meg lyst til å lese videre.

Boka begynner med en teoretisk innføring i sansestimuleringens grunnprinsipper. Videre er det søkelys på metode, bruk av metode og hvordan bruke sanserom. Men dersom man ikke har sanserom, er det også til slutt ett kapittel om snoezelen i naturen, i egen bolig og snoezelen DIY.

Snoezelen som konsept

Snoezelen ble lansert i Nederland allerede tidlig på 70-tallet. Selve ordet er sammensatt av de nederlandske ordene snuffelen og doezelen som betyr å snuse/ undersøke og døse.

Snoezelen er en multisensorisk tilnærming der man anvender tekniske hjelpemidler, som for eksempel lys, lyd/musikk, beveg­else, berøring og farger, alt etter hvilken person som benytter seg av tilbudet.

Opprinnelig var konseptet ment til bruk for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Men man ser i dag at det fint kan anvendes på alle som har behov for sanse­-stimulering som terapiform.

Konseptet har fire prinsipper: Rekreasjon, terapi, læring og terapeutisk tilpasset snoezelen. Forfatterne beskriver hvordan sanserom kan designes for å skape trygge, beroligende omgivelser som fremmer avslapning, kommunikasjon, og sanseopplevelser. Det er tydelig at forfatterne har en dyp forståelse for hvordan ulike sansestimuli kan tilpasses individuelt for å møte spesifikke behov, og hvordan dette kan gjennomføres både med og uten tilgang til dedikerte sanserom.

I boka så er det naturlig nok stort søkelys på sansene våre. Ofte tenker vi da bare på syn, hørsel, lukt og smak. Men man får en god innføring i sanser som den taktile, den indre kroppssansen og balansesansen, for å nevne noen.

For hver sans blir det beskrevet hvordan den er som normal, i ubalanse, og tiltak man kan gjøre for å få sansen i balanse.

Refleksjon og nytteverdi

«Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en bok som appellerer spesielt til fagfolk, men også pårørende som er delaktig i behandling. Når jeg skriver fagfolk tenker jeg da primært på sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere og ergo- og fysioterapeuter.

Boka gir en solid teoretisk bakgrunn, samtidig som den tilbyr praktiske verktøy og teknikker som kan brukes i hverdagen. For dem som jobber innen helse- og omsorgssektoren, gir boken verdi­full innsikt i hvordan sansestimulering kan innlemmes i behandling og omsorg.

Forfatterne lykkes i å formidle informasjon på en forståelig måte, og boken er rikt illustrert med eksempler og bilder, spesielt av snoezelen rom. Dette gjør boken til en uvurderlig ressurs for alle som ønsker å utforske potensialet i sansestimulering, enten det er i profesjonell sammenheng eller sansestimulering i hjemmet.

Konklusjon

«Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en viktig bok innen feltet sanse­stimulering og multisensorisk terapi. Den gir en helhetlig forståelse av hvordan sansestimuler­ing kan anvendes til å forbedre livskvaliteten til mennesker med behov for sansestimulering. For meg var det en lærerik prosess å lese boka og jeg anbefaler den på det sterkeste. Vi som helsepersonell må ta tak og øke bruk av sanse­stimulering innen eldreomsorgen, for sansestimulering er mer en god matlukt fra kjøkkenet.