Sansestimulering - snoezelens magi
Boken «Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en inspirerende og grundig gjennomgang av sansestimulering som metode, spesielt med søkelys på Snoezelen, også kjent som multisensorisk stimulering (MSS).
Allerede i første kapittel får man en grundig innføring i hva snoezelen er for noe. Forfatterne gir leseren innsikt i hvordan sansestimulering kan benyttes som et terapeutisk verktøy for ulike brukergrupper, inkludert mennesker med demens, utviklingshemming, og andre kognitive utfordringer som ADHD/ ADD.
Innhold og struktur
Boken er systematisk og godt strukturert, noe som gjør den lett å følge selv for lesere uten omfattende forkunnskaper. Som sagt allerede i kapittel får man en god innføring i konseptet. Det gir meg lyst til å lese videre.
Boka begynner med en teoretisk innføring i sansestimuleringens grunnprinsipper. Videre er det søkelys på metode, bruk av metode og hvordan bruke sanserom. Men dersom man ikke har sanserom, er det også til slutt ett kapittel om snoezelen i naturen, i egen bolig og snoezelen DIY.
Snoezelen som konsept
Snoezelen ble lansert i Nederland allerede tidlig på 70-tallet. Selve ordet er sammensatt av de nederlandske ordene snuffelen og doezelen som betyr å snuse/ undersøke og døse.
Snoezelen er en multisensorisk tilnærming der man anvender tekniske hjelpemidler, som for eksempel lys, lyd/musikk, bevegelse, berøring og farger, alt etter hvilken person som benytter seg av tilbudet.
Opprinnelig var konseptet ment til bruk for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Men man ser i dag at det fint kan anvendes på alle som har behov for sanse-stimulering som terapiform.
Konseptet har fire prinsipper: Rekreasjon, terapi, læring og terapeutisk tilpasset snoezelen. Forfatterne beskriver hvordan sanserom kan designes for å skape trygge, beroligende omgivelser som fremmer avslapning, kommunikasjon, og sanseopplevelser. Det er tydelig at forfatterne har en dyp forståelse for hvordan ulike sansestimuli kan tilpasses individuelt for å møte spesifikke behov, og hvordan dette kan gjennomføres både med og uten tilgang til dedikerte sanserom.
I boka så er det naturlig nok stort søkelys på sansene våre. Ofte tenker vi da bare på syn, hørsel, lukt og smak. Men man får en god innføring i sanser som den taktile, den indre kroppssansen og balansesansen, for å nevne noen.
For hver sans blir det beskrevet hvordan den er som normal, i ubalanse, og tiltak man kan gjøre for å få sansen i balanse.
Refleksjon og nytteverdi
«Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en bok som appellerer spesielt til fagfolk, men også pårørende som er delaktig i behandling. Når jeg skriver fagfolk tenker jeg da primært på sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere og ergo- og fysioterapeuter.
Boka gir en solid teoretisk bakgrunn, samtidig som den tilbyr praktiske verktøy og teknikker som kan brukes i hverdagen. For dem som jobber innen helse- og omsorgssektoren, gir boken verdifull innsikt i hvordan sansestimulering kan innlemmes i behandling og omsorg.
Forfatterne lykkes i å formidle informasjon på en forståelig måte, og boken er rikt illustrert med eksempler og bilder, spesielt av snoezelen rom. Dette gjør boken til en uvurderlig ressurs for alle som ønsker å utforske potensialet i sansestimulering, enten det er i profesjonell sammenheng eller sansestimulering i hjemmet.
Konklusjon
«Sansestimulering med og uten sanserom - Snoezelens magi» er en viktig bok innen feltet sansestimulering og multisensorisk terapi. Den gir en helhetlig forståelse av hvordan sansestimulering kan anvendes til å forbedre livskvaliteten til mennesker med behov for sansestimulering. For meg var det en lærerik prosess å lese boka og jeg anbefaler den på det sterkeste. Vi som helsepersonell må ta tak og øke bruk av sansestimulering innen eldreomsorgen, for sansestimulering er mer en god matlukt fra kjøkkenet.