Bokanmeldelse
Utgave 4 – 18. november 2024

Teknologi i omsorg

I innledningen står en setning som kan få nakkehårene til å reise seg: Hvordan teknologi skal erstatte mennesker. Men det er bare å lese videre, så forstår man fort hvorfor.

Tekst:
Hanne Christine Rynning-Berg

Boken er skrevet av Mari Synnøve Berge, og utgitt på Cappelen Damm, akademisk i 2024.

Vi lever i en tid der digitalisering og automatisering tar over flere og flere områder av samfunnet vårt, også innen helse og omsorg. Boka Teknologi i omsorg av Mari Synnøve Berge er en grundig og innsiktsfull utforskning om hvordan teknologi er med på å forme morgendagens tjenester.

Boka tar for seg hvordan teknologiske nyvinninger kan forbedre kvaliteten på tjenester, her er det også viktig å nevne at den etiske delen av slike tjenester er godt besvart.

Tema og budskap

Forfatteren får frem sitt budskap om hvordan teknologi kan revolusjonere helse – og omsorgs­tjenester. Ikke bare for at vi skal bli mer effektive, men også ved at pasienter og brukere kan få oppleve en større grad av selvstendighet.

Velferdsteknologi kan bli et viktig verktøy å ha for å kunne møte den økende eldrebølgen. En situasjon som vil kreve resurs­effektive omsorgstjenester.

I innledningen står en setning som kan få nakkehårene til å reise seg: Hvordan teknologi skal erstatte mennesker.

Men det er bare å lese videre, så forstår man fort hvorfor en slik setning er valgt til å begynne boka med. Forfatteren er også tydelig på at teknologi ikke kan erstatte menneskelig kontakt og relasjoner i helse og omsorg. Det legges vekt på nødvendigheten av å balansere det teknologiske med menneskelige verdier.

Språk og formidling

Boka er godt strukturert med tydelige kapitler. Den er lettlest, og forfatteren bruker mange eksempler som man lett kan kjenne seg igjen i.

Bokens styrker

En av de største styrkene ved Teknologi i omsorg er forfatter­ens evne til å se teknologi i en hel­hetlig sammenheng. Hun unngår en ensidig fremstilling av teknologiske løsninger som utelukkende positive eller nega­tive, men presenterer i stedet et balansert bilde av velferds­teknologien.

Boka oppfordrer til kritisk refleksjon og gir et godt grunnlag for diskusjon rundt hvilke verktøy og metoder som best kan ivareta både pasienten/brukerens og samfunnets behov. For innen velferdsteknologi er det viktig å hele tiden ha etikken i høysetet.

Et stort pluss er at det er med et kapittel om kunstig intelligens.

Svakheter

Vi lever i en verden der det daglig kommer smarte løsninger på det meste. En slik bok kan fort bli utdatert med tanke på at det kan komme nye ting som fungerer bedre enn dagens.

Konklusjon

Jeg hadde nok forventet at det skulle bli presentert noe mer nytt i boka. Jeg tok fagskole innen velferdsteknologi i 2020, så for meg ble det ikke noe nytt å lære, men boka er et nyttig verktøy for dem som skal lære, og anbefales på det sterkeste. At det ikke har kommet mer på markedet innen velferdsteknologi kan ikke lastes forfatteren.

Teknologi i omsorg er en gjennomtenkt og nødvendig bok for vår tid, som setter søkelys på de komplekse spørsmålene rundt teknologiens rolle i helse- og omsorgstjenester. Forfatteren leverer en balansert og nyansert bok, hun gir leseren en grundig forståelse av både mulighetene og utfordringene som velferdsteknologi presenterer.

Jeg ser på boka som et godt verktøy for viktige diskusjoner om fremtidens omsorgstjenester. Etter mitt syn bør boka være obligatorisk for alle som er ­involvert i utviklingen av helse- og omsorgssektoren. Det være seg fagpersonell, beslutningstakere, og ikke minst, politikere.