Bilag – Fagskole
Utgave 4 – 18. november 2024
Høyere yrkesfaglig utdanning i stor utvikling!

Fagskolen i positiv utvikling

Nå arbeides det iherdig med at det skal bli mulig å utdanne seg opp til en yrkesbachelor.

Av
Ketil Solbakke
, Styreleder i HØY, interesseorganisasjonen for offentlige fagskoler, og prorektor i Fagskolen i Viken

Ketil Solbakke, Styreleder i HØY

Mange med yrkesfaglig bakgrunn ønsker å utvide eget kunnskapsnivå innenfor fagfeltet de allerede har lang praktisk erfaring i. Høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) åpner for denne muligheten. I fagskolen kan man gjennom­føre en utdanning på et høyere nivå uten at man må ta opp fag fra videregående skole. Dette er en unik mulighet som vi ser er inne i en positiv utvikling. På noen år har antallet som gjennom­fører en HYU doblet seg.

I dag utgjør fagskolesektoren over 30 000 studenter.

Bachelor i yrkesfag

Gjennom fagskolene kan man i dag gjennomføre utdanninger opp til nivå 5 iht. Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (NKR). Dette er nå i ferd med å endre seg.

Det arbeides iherdig med at det også skal bli mulig å gjennomføre utdanninger på nivå 6 i henhold til NKR.

Dette vil bety at man kan utdanne seg opp til et bachelornivå, det vil si det samme som man i dag kan gjennom universitet- og høgskolesektoren (UH-sektoren). Den store forskjellen vil være at man i HYU bygger ­videre på den yrkesfaglige kompetansen man allerede har tilegnet seg.

Men utviklingen vil ikke stoppe der

Fagskolesektoren ønsker å skape en ny utdanningssøyle som går hele veien opp til en «yrkesdoktorgrad».

Illustrasjonsfoto: Toms / stock.adobe.com

Målet med arbeidet mot nivå 6 er at høyere yrkesfaglig utdanning skal få sin egen utdanningssøyle. Dette betyr at det over tid vil bli en utvikling opp til nivåene 7 (yrkes­mastergrad) og 8 (yrkesdoktorgrad) for de med yrkesfaglig utdanning som grunnkompetanse.

Denne utviklingen ser vi nå er økende i europeiske land, og mange land har ­allerede ­praktisert ­dette i flere år.

Hvorfor er denne utviklingen så viktig?

Som et bidrag for å dekke samfunnets økende behov for fagarbeidere har vi tro på at en egen utdanningssøyle vil være en viktig bidragsyter til å få unge mennesker til å velge en yrkesfaglig karrierevei. Med en egen utdanningssøyle vil det komme tydelig frem at det å velge en ­yrkesfaglig utdanning ikke er en «blindvei», men for de som ­ønsker det, at det vil være muligheter for et videre løp mot høyere utdanning.

Dette vil tilrettelegge for at man kan bygge videre på den kompetansen man allerede har tilegnet seg gjennom flere år med skolegang og praktisk arbeid ­under og etter læretiden, opp på et nivå som arbeidslivet like­stiller med de som utdanner seg i UH-sektoren.

Synliggjør en karrierevei

Målet er ikke at alle som velger yrkesfag skal studere videre. Samfunnet har et enda større behov for de som utfører arbeidsoppgavene, slik som helsefag­arbeidere og faglærte hånd­verkere, enn de som jobber med ledelse og utvikling. Men det å synligjøre en karrierevei vil forhåpentligvis medføre at flere blir rådet til å starte yrkeslivet som fagarbeidere.