Nyheter
Utgave 4 – 18. november 2024

– Hele helse-Norge kommer til å følge etter

Tønsberg er første kommune ut med digital hjemmesykepleie. Her foregår hjemmebesøkene via skjerm

Tekst:
Ann Beate Grasdalen

Kristine Wilhelmsen kan nå titulere seg digital helsefagarbeider, etter at hjemmetjenesten i Tønsberg åpnet digital sone.

Foto: Tønsberg kommune

Selv om digital hjemmesykepleie er nytt i Norge, så har Sverige holdt på med det i to år, og Finland i hele ti år. Det forteller virksomhetsleder Miriam Standal.

Hun fikk nyss om den svenske modellen i våres. Etterpå ble et prosjekt påbegynt i Tønsberg, og allerede i høst var de klare til å rulle ut. Nå har hjemmesykepleien i Tønsberg en digital sone der pasientene følges opp via videoskjerm.

Alle som ikke trenger fysiske hjemmebesøk, kan velge å bli fulgt opp digitalt. - Men det er helt frivillig for brukeren, understreker Standal.

Å påse at pasienter tar medisin kan nå utføres over skjerm. Så er det selvsagt mange oppgaver som fremdeles må gjøres på plass. Men framover kan digital hjemme­sykepleie betydelig redusere behovet for fysiske hjemme­besøk, tror Standal.

– Vi må bruke ressursene våre på en bedre måte. Dette vil fri­gjøre mer tid for de ansatte som er ute, sier hun.

Kan koble på flere

I mange norske kommuner er de i gang med digital hjemmeoppfølging, men det er noe annet. Det handler om at pasienten utfører målinger hjemme, og at resultatene overføres elektronisk til hjemmesykepleien. Det er en tjeneste som spesielt kan passe for kronisk syke pasienter.

For å få digital hjemmesykepleie trengs ingen tekniske ferdigheter. Pasienter som egner seg for digital hjemmesykepleie, og som selv foretrekker denne løsningen, vil få utdelt en skjerm. På den finnes det bare to valg: å trykke ja eller nei.

Det er også mulighet for automatisk oppkobling, slik at brukeren ikke trenger å kunne koble seg opp selv, men digital hjemme­sykepleie bør bare benyttes av personer med langtkommen demens om de bor sammen med pårørende, sier Standal.

En nyttig bieffekt av å snakke via skjerm er at flere utenfor hjemmet kan være med på sam­talen, slik som pårørende eller fastlege, noe som kan gi trygghet for bruker, tror Standal.

To ansatte foreløpig

4. november ble den første digitale sonen koblet opp. De har startet forsiktig, med to ansatte på dagtid. På sikt håper de at de blir flere. I framtiden vil kanskje digital helsefagarbeider bli en vanlig tittel, og arbeid framfor skjermen et alternativ til å reise ut for mange i Norge.

Særlig kan det passe for erfarne ansatte i hjemmesykepleien, tror Standal.

– De som har jobbet i mange år, som sliter med nakke og skulderproblemer, og ikke lenger kan løfte tungt. De vil kunne gå inn i digital hjemmesykepleie.

Kanskje kan det også bidra til å få ned sykefraværet.

Digitale hjemmebesøk

Fra venstre, digital sykepleier Thea Trulsrud, Anmol Kaur, som er rådgiver for velferdsteknologi, digital helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen, og virksomhetsleder Miriam Standal.

Kristine Wilhelmsen blir den første helsefagarbeideren til å bemanne den digitale sonen.

– Jeg har mye erfaring fra å ha jobbet ute i felten og vet hvordan det foregår. Framover kan jeg avlaste fysiske besøk med digitale besøk. Jeg ser gevinsten i det, sier hun.

Helsefagarbeideren har videreutdanning i helse, aldring og aktiv omsorg, og tidligere erfaring som ressursperson for velferdsteknologi.

Endret stillingsutlysning

Opprinnelig antok virksomhetsleder Miriam Standal at stillingene måtte besittes av to sykepleiere. Men så tok hun en ekstra runde for å undersøke om det virkelig var nødvendig. - Tenk om vi går glipp av en veldig god helsefag­arbeider?

Først måtte hun spørre journal­ansvarlig om fritak så helsefag­arbeideren kunne få samme journaltilgang som sykepleieren. Da det ble bekreftet, tok hun kontakt med de tillitsvalgte som også ga grønt lys. Derfor ble den interne utlysningen endret slik at også helsefagarbeidere kunne søke.

Hjemmesykepleien Tønsberg har over to hundre ansatte.

– Vi fikk 15 søkere, plukket ut ni på førstegangsintervju og landet på Kristine og Thea, sier virksomhetslederen, som ikke hadde bestemt på forhånd at en helsefagarbeider skulle med. Hun valgte ut de to beste, uavhengig av profesjon.

Helsefagarbeider Kristine Wilhelmsen og sykepleier Thea Trulsrud.

– Hvorfor fikk helsefagarbeideren fritak i journalsystemet?

– I digital hjemmesykepleie skal vi ikke ha medisinansvar på samme grunnlag som i vanlig hjemme­sykepleie. Derfor har vi kunnet gi Kristine tilgangen. Uten den kunne hun ikke ha «eid» sine pasienter på samme måte, for­klarer Miriam Standal.

Attraktiv jobb

May Tove Bøe.

Hovedtillitsvalgt for Delta i Tønsberg, May Tove Bøe er glad for at det ble åpnet for både helsefag­arbeidere og sykepleiere.

– Det var mange helsefag­arbeidere som søkte, litt under halvparten, sier hun.

– Når så mange søker på stil­lingen, så ser vi at det digitale er et interessefelt for mange i hjemmesykepleien.

– Det er moro at Miriam og co er med på å bygge noe som de første i Norge, synes Bøe.

Framover jobber hjemmetjen­esten i Tønsberg for at flere helse­fagarbeidere skal kunne ha den type tilgang, opplyser hun.

– Vet dere om flere kommuner ønsker å starte med det samme?

– Ja, det hagler inn meldinger fra hist og her. Det er gøy å være med på å bygge opp noe nytt, sier Standal.

– Hele helse-Norge kommer til å følge etter, tror hun.