Nyheter
Utgave 4 – 18. november 2024

Helse Nord garanterer full jobb etter læretiden

Nå er det nye tider. Minst fem prosent av alle sykehusansatte skal framover være helsefagarbeidere.

Anita Mentzoni-Einarsen og Halvor Hygen i Helse Nord lover å ta godt vare på helsefag lærlinger.

Foto: Trine Holmvåg

– Helsefagarbeidere og hjelpe­pleiere er en gruppe som har vært utrydningstruet i sykehussammenheng, men vi har snudd utviklingen, sier Halvor Hygen, spesialrådgiver for utdanning og rekruttering i Helse Nord.

Sammen med Anita Mentzoni­Einarsen, som er HR direktør i det regionale helseforetaket, vil han annonsere at det nå er nye tider.

I flere tiår har sykehusene ansatt helsepersonell etter et prinsipp om at jo mer spesialiserte helsetjenester, desto mindre har man behov for helsefagarbeidere.

– Det har vært en trend at vi skal ha høyspesialisering og spisset på alle områder, men nå ser vi at det ikke er måten å gjøre det på lenger.

– Nå skal vi fylle på med kompe­tanse etter hva slags ­oppgaver som skal gjøres, sier Mentzoni-Einarsen.

Helse Nord har ansatt en Tørn-koordinator for å få på plass ny oppgavedeling, og kompetanse skal bygges nedenfra, i tråd med Helsepersonellkommisjonens oppfordring.

Vil bli tatt vare på

Framover skal helsefagarbeidere ha sikker jobb i de nordligste sykehusene.

– Vi vil signalisere tydelig at de som ønsker å gå denne veien, de skal vi ta vare på, lover Hygen.

Det er slutt på å ta inn lærlinger og ikke ansette dem etterpå. Fra og med neste år er alle lærlinger garantert full jobb etter gjennomført fagbrev i hele helse­regionen. På den måten håper Helse Nord å nå målet om at fem prosent av de ansatte skal være helsefagarbeidere.

Foreløpig har bare Nordlandssykehuset lykkes med å oppfylle kravet, men om ikke noe gjøres, kan det bli vanskelig for dem å opprettholde andelen framover. For i år lyste de ut 18 læreplasser, og klarte bare å fylle 12.

Nå håper de at budskapet om nye tider i spesialisthelse­tjenesten skal nå igjennom.

Garantert læreplass også

– Vi er den første helseregionen som innfører jobbgaranti, sier Hygen.

Samtidig lover Nordland fylkes­kommune at alle elever garantert skal ha læreplass. Håpet er at den doble garantien skal få flere unge til å velge å bli helsefagarbeider, slik at både kommuner og spesialisthelsetjeneste skal få tilført nok ressurser.

For de som kan tenke seg en jobb på sykehus, så skal de vite at en fast jobb venter, med utviklingsmuligheter.

Utviklingsmuligheter

Det er den tredje lovnaden Helse Nord vil komme med. Helsefagarbeidere som søker seg til dem, skal få tilgang på videreutdanning og mulighet for spesialisering.

– En helsefagarbeider med videreutdanning kan utføre spesialiserte oppgaver, påpeker Halvor Hygen.

Hen er skeptisk til det han kaller kryssutdanningene.

– Det skal være åpning for at de som vil ta sykepleierutdanningen skal få mulighet til det, men om helseforetakene gir gode utviklings­muligheter så blir det mindre attraktivt å gå den veien, tror han.

Satser på yrkesfag

Utviklingen i samfunnet har gått mot stadig mer akademisering av profesjonene, men Anita Mentzoni-Einarsen og Halvor Hygen tror pendelen er i ferd med å snu. Framover vil det bli mer attraktivt å ta yrkesfag for å jobbe i spesialisthelsetjenesten.

Det gjelder ikke bare for helsefagarbeidere, men også portører, ambulansepersonell, helsesekretærer og andre fagarbeidere.

– Det skal ikke være noe b-lag, men like mye a-lag. Da må de også få bedre utviklingsmulig­heter etter læretiden, sier Hygen.