Nå er HeltOm innført i hele Bergen
– Jeg var på medlemsmøte i Fana og spurte om de ønsket seg tilbake til gammel modell. Da fikk jeg et enstemmig nei.
For to år siden skrev bladet Helsefagarbeideren om
HeltOm-prosjektet i Bergen. Der hjemmetjenestene blir organisert i helsetjenesteteam og omsorgsteam, istedenfor i tradisjonelle hjemmesykepleieavdelinger.
Helsefagarbeiderne har fått mer ansvar. Fra å jobbe tett sammen med sykepleierne, blir de nå organisert i egne team med ansvar for egne brukere.
Kommunens vurderingskontor plasserer brukerne enten i omsorgsteam, eller i helsetjenesteteam, ut fra diagnose og alvorlighetsgrad. De fleste brukerne blir fulgt opp av et omsorgsteam, som består av helsefagarbeidere og assistenter. Et mindretall blir fulgt opp av helsetjenesteteam, som består av sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og ernæringsfysiolog. Enkelte får hjelp av både helsetjeneste- og omsorgsteam.
Prosjektet startet som en pilot i Fana og Ytrebygda og har siden blitt gradvis innført i alle bydeler. Nå er Bergen ferdig med etableringen. En lignende løsning er også innført i nabokommunen Bjørnafjorden.
Ønsker seg ikke tilbake
Gro Nordtveit som er hovedtillitsvalgt for Delta i Bergen, har sittet i styringsgruppen. Hun mener innføringen stort sett har vært vellykket.
– Jeg var på medlemsmøte i Fana og spurte om de ønsket seg tilbake til gammel modell. Da fikk jeg et enstemmig nei.
Nå får de ansatte brukt kompetansen sin mer, gjennom hele uka, og ikke bare på de røde dagene, forteller Nordtveit, som erfarer at de ansatte har fått tilstrekkelig opplæring for å lykkes med kompetansehevingen.
– Du blir trygg i de oppgavene en helsefagarbeider har lov til å gjøre, sier hun.
– Noen har sluttet fordi de ikke vil være med. Også er det noen nye som har kommet til, fordi de synes det er en spennende modell å jobbe etter.
Hun tror denne oppgavedelingen som nå er på plass, kommer til å vare en god stund.
Omsorgsteamene styrer seg selv gjennom å utpeke vaktkoordinatorer, men i begynnelsen ga ikke ansvaret lønnsmessig uttelling. Det er noe de tillitsvalgte har forhandlet fram etter hvert.
Mangler fremdeles helsefagarbeidere
– Det mest negative nå, er at det mangler mange helsefagarbeidere, sier hun.
Det går riktige veien, men fremdeles må de bruke vikarbyrå. Sykepleiere har de imidlertid nok av, ifølge Nordtveit, i motsetning til før omleggingen.
Med HeltOm har hjemmetjenesten i Bergen gått fra sykepleiermangel til å mangle helsefagarbeidere.
– Det ser vi alle steder nå. Det er for lite helsefagarbeidere. Vi burde ha utdannet mange, mange flere.